Суспільство

Зменшення частки непрацюючих кредитів в Україні: як це позначиться на економіці

Після тривалої стагнації, з подальшим погіршенням статистики в банківській сфері, стали помітні деякі поліпшення. За даними від експертів, за період листопад-грудень, значно знизилася кількість «заморожених» кредитів. Заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук дав низку вельми втішних фактів, але наполягає, що необхідно дочекатися наступного прогнозного циклу, який запланований на 25-те січня поточного року.

Що сприяло зниженню частки непрацюючих кредитів

За великим рахунком, на це вплинуло відразу кілька факторів. Громадянське населення не втрачає можливості взяти мікрокредит за зменшеною відсотковою ставкою, водночас у банках відсотки за споживче та бізнес-кредитування зростають. У сукупності, зменшилася частка безповоротних позик за рахунок таких факторів:

  • Кредитний портфель зменшено. Незважаючи на збільшення попиту на споживче кредитування (приріст склав 5,7% порівняно з попереднім звітним періодом), найбільшу частину портфеля складає фінансування компаній та виробництв, де відтік склав у районі 2%.
  • Додаткове фінансування банківської сфери дало результати. НБУ активно підтримує комерційну банківську сферу, намагаючись утримати на колишньому рівні і відсотки за депозитами, і виділяючи дотації, для скасування дефіциту доходу.
  • Проведено політику рефінансування. Успішні економічні програми, націлені на банківську галузь, вкрай необхідні в період війни. Уникнути дефолту допомогли і рефінансування за NPL, якими вже скористалися 89% компаній, що мають непрацюючі кредити.
  • Зростання відсотків за кредитами в банках. За 2023-й рік у середньому відсоткова ставка зросла більш ніж на 2,5%. При цьому прогноз на 2024-й рік, складений у листопаді, вельми надихаючий. Планується утримувати розмір п.п. не більш як 15%, але можливі й зміни, в менший бік.

Зниження затребуваності кредитування. За статистикою, з початку військових дій на території країни, затребуваність кредитування впала більш ніж на третину (38%). Це призводить до того, що слідом за повернутими позиками не з’являються нові позичальники, призводячи до зменшення кредитного портфеля.

Сукупність цих факторів призвела до того, що інвестиції в бізнес дають змогу сьогодні утримувати ринок на плаву попри незначне зменшення попиту.

Чи вплине це на економіку

Банківська сфера є одним з основних джерел визначення якості економіки в країні. З огляду на сучасні реалії неможливо передбачити найближчий рівень розвитку або падіння курсів валют та відсоткових ставок. Поки що тенденції розвитку показують лише початок повернення галузі в нормальне русло. Збільшення кількості звернень за кредитом помітили і фахівці мікрофінансової організації Creditkasa

Варто нагадати, що 21-го грудня 2023-го року, Володимир Зеленський підписав законопроєкт №9422, який спрямований на регулювання діяльності МФО в Україні. Підвищення попиту зі зниженням відсоткової ставки дає змогу зменшити загальну частку непрацюючих кредитів, що в підсумку позитивно позначиться на загальному економічному зростанні держави.

*Реклама

Ще статті по темі

Back to top button