Суспільство

Змії на Чернігівщині не впадають у сплячку – коментар еколога

У народі вважається, що земноводні і рептилії залягають у зимову сплячку на церковне свято Воздвиження Хреста Господнього. Цей день уже відзначили 27 вересня, однак чернігівські грибники викладають у соцмережі купу фотографій із вужами та гадюками.

Аномалія це чи ні, допоміг розібратися знаний чернігівський еколог Юрій Карпенко.

«Земноводні та рептилії – це холоднокровні тварини. Вони впадають у сплячку за температури, яка нижча нуля градусів. Зараз температури стабілізувалися – довкола нуля вночі та досить високі температури вдень, тобто +15 і більше градусів. Такі умови дають можливість земноводним харчуватися та проявляти активність і не впадати у стан зимової сплячки. Це просто активність через теплі температури, поки природа нас радує хорошою погодою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водність річки Десна цієї весни в 4 рази менша за норму

Тобто патології або якоїсь аномалії немає. Але коли на кінець жовтня-початок листопада з’являться мінусові нічні температури, ці тварини заховаються під пні й у нори, хмиз і спокійно зимуватимуть. Відповідно до свого сезонного ритму життя», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Карпенко.

Навіть якщо вночі стовпчики термометра опустяться нижче нуля градусів, із цими тваринами нічого не станеться.

«За таких обставин вони уповільнюють свою активність, а коли сонечко пригріває, починають активність, рухаються, тобто «оживають», – сказав еколог.

Тим часом користувачі соцмереж віщують теплу зиму через жовтневу активність змій.

«Є народні прикмети, вони про щось говорять. Але будемо вірити, що після Покрови повзаючі та кавкаючі гади залишаться зимувати, як треба, згідно з сезоном», – зауважив Юрій Карпенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button