Суспільство

Знову в режим «онлайн»: депутати Чернігівської облради проти політичних експериментів

Як відомо, кілька минулих сесій Чернігівської обласної ради проводили в режимі «онлайн». Хоч це і створювало чимало незручностей, але таким чином вдавалося зібрати кворум. Адже деякі обранці досі перебувають за кордоном і фізично не можуть брати участі в голосуванні безпосередньо в сесійній залі. В той період в аспекті безпеки це було також логічно.

Утім, минулого разу обласна сесія вже відбувалася у звичному режимі. Як і годиться, засідання не анонсували та дотримувалися норм безпеки воєнного стану. Планувалося, що й наступна (з міркувань безпеки не будемо зараз і надалі говорити про дату й час) сесія відбуватиметься у звичному режимі. Перед цим пройшли всі засідання постійних комісій, на яких обговорили питання порядку денного. Всі обговорення та засідання, звісно, минали у звичному форматі. Аж раптом після цього всього спостерігається кілька дивних речей.

По-перше, депутатам зненацька повідомляють, що сесія чомусь запланована в режимі «онлайн». Відповідно, представникам громадськості і дотичним до обговорюваних питань людям обрубали можливість висловити свою думку. По-друге, в порядок денний почали «впихувати» додаткові комунальні та земельні питання. Безумовно, що ці питання не розглядали й не обговорювали на комісіях. У кулуарах обласної ради пояснюють, що екстрена зміна формату сесії на «онлайн» пов’язана з тим, що, мовляв, лише так вдасться зібрати кворум.

Дуже дивна ситуація. Виникає просте логічне запитання – чи мають моральне право обранці, які перебувають за кордоном і не можуть повноцінно виконувати свою депутатську роботу, й надалі залишатися депутатами? Особливо це питання стосується чоловіків-депутатів, які не в Україні. Очевидно, що депутатська робота – це не лише натискання на клавіші в режимі «онлайн». Це повноцінна робота і допомога людям на місцях. Особливо це важливо в нинішні надскладні часи. Не можеш із якихось причин бути ефективним депутатом – відмовся від мандата, нехай заходять інші, які зможуть послугувати людям, області й країні загалом. Також дивним видається факт проведення сесій Чернігівської обласної ради в режимі «онлайн» на тлі того, що навіть депутати Верховної Ради працюють у звичному режимі. Звісно, в умовах строгої секретності та з дотримання безпекових нюансів.

Відомо, що понад двадцять депутатів Чернігівської обласної ради з різних фракцій готують звернення на адресу керівництва облради. Депутати вимагають припинити політичні експерименти і натомість працювати відкрито, з дотриманням законодавства та безпекових норм.

Ще статті по темі

Back to top button