Суспільство

Знову земельний скандал: біля Ялівщини хочуть будувати житловий комплекс

Знову у Чернігові запахло земельними оборудками. На черговому засіданні сесії Чернігівської міської ради депутати розглянуть питання виділення земельної ділянки площею 3,6 гектара біля РЛП «Ялівщина» для будівництва багатоповерхівок. Мова йде про товариство з обмеженою відповідальністю «Житлобудсервіс» і його одіозного директора (скандальний чернігівський забудовник) Григорія Пузана.

У відповідному проекті рішення вказано, що для ТОВ «Житлобудсервіс» треба затвердити проект відведення та змінити цільове призначення орендованої земельної ділянки (кадастровий номер 7410100000:02:025:0081) по вул. Лісній, 42 (біля ПМК-59), площею 3,6546 га, замість: «для обслуговування виробничої бази» – «для будівництва багатоповерхових житлових будинків з об’єктами громадського призначення, підземними паркінгами для автомобілів та автономним джерелом теплопостачання в кожній квартирі і об’єктах громадського призначення» (землі житлової та громадської забудови). Встановити розмір орендної плати на рівні 3 відсотка нормативної грошової оцінки.

До речі, це питання не нове: у 2014 році навколо цієї земельної ділянки виник чималенький місцевий скандал. Нинішній мер Чернігова Владислав Атрошенко тоді особисто виступав категорично проти забудови цієї території. За словами чернігівського громадського активіста Олександра Гашпара, якщо в 2014 році змінити цільове призначення цієї земельної ділянки хотіли хоча б за законною процедурою, шляхом розробки Детального плану території і внесенням відповідних змін в Генеральний план міста, на якому ця територія відноситься до промислової зони, то в цьому році забудовник Григорій Пузан вирішив піти своїм звичним для нього незаконним шляхом (як і у випадку з будівництвом на березі Стрижня) і змінити цільове призначення земельної ділянки проектом землеустрою, без внесення відповідних змін до Генерального плану і плану зонування міста.

«Головний архітектор міста Сергій Калюжний в свою чергу міг надати погодження до цього проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки, яке не відповідає Генеральному плану міста виключно або за наказом міського голови та отримавши неправомірну вигоду від щедрого на хабарі забудовника», — зазначає Олександр Гашпар.

А тепер найцікавіше. Депутати міськради минулої і нинішньої каденції від ВО «Батьківщина» не втрачали можливості піаритися на темі лісопаркової зони – вони виступали проти будь-якої забудови у Ялівщині. А тепер маємо парадокс. Як відомо, власниками ПМК-59 є відомі на Чернігівщині «батьківщинівці» і «опоблоківці». Тобто, «дивним чином» настрої в «Батьківщини» змінилися і тепер вони вже не проти будівництва в рекреаційній зоні.

Ще статті по темі

Back to top button