Суспільство

«Золоте» управління Куца приховує вартість ремонту доріг

Міська влада витрачає сотні мільйонів бюджетних коштів на ремонти доріг. У громади виникають логічні питання стосовно ціни. Чи не занадто дорого? Адже зробивши не зменшуючи якості за мінімальну ринкову ціну – можна створити набагато більше інфраструктурних об’єктів, сприяти розвитку освіти, медицини, культури тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Палац Куца» буде ремонтувати депутат Чернігівської міської ради

На жаль, існуючі договори міста та підрядників не містять порівняльних одиниць виміру – в кращому випадку вказані тільки вулиці та суми.

Тому ЧЕline інформаційним запитом поцікавився в управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради, керівник якого Ярослав Куц і підписує договори з підрядниками – яка вартість 1м2 укладки асфальту різних типів? Яка площа асфальтування по окремих дорогах?

Але диво – таких розрахунків у підрядника немає.

Також управління не може назвати навіть товщину асфальту – аргументуючи тим, що роботи ще не завершені.

Ні площі, ні вартості саме за асфальтування, ні товщини асфальту – абсолютно ніякої інформації, але договір на декілька сотень мільйонів вже підписано, роботи ідуть.

Нахабність освоювачів бюджету вражає.

Ситуацію можна моделювати в наш побут. Наприклад, ви замовляєте підрядника для укладки плитки у ванній кімнаті. Він приходить і говорить вам суму – 50 000 гривень. Не міряє площу, не говорить вартість квадрату. Просто 50 000 тисяч. А відмовитись ви не можете, адже доручили пошук плиточника третій особі, котра платить не свої гроші, а ваші. І їй все одно, яка сума. Але свідомо чи не свідомо ви доручили такій третій особі розпоряджатись вашими грошима на п’ять років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куц у своїх «володіннях» починає ремонт за 1,8 млн

Якби це було в побуті, мабуть, кожен сказав би «стоп» таким схемам. На рівні міста чернігівці тільки дякують «що хоч щось робиться». Міська влада бере за одиницю розрахунків незрозумілі стандарти. Якщо вся Україна і світ шукають дешевшого і кращого підрядника порівнюючи ціни за 1 м2, то в Чернігові використовують норми типу «проведення поточного середнього ремонту об’єктів вулично-дорожньої мережі». І, звичайно ж, сума. Спробуй чернігівцю зрозумій «дорого» це, чи «дешево».

Єдине, що можна говорити точно, так це те, що будь яке приховування та заваулювання публічної інформації є ознакою корупції і «пилянням» бюджетних коштів. А це як ніколи процвітає сьогодні в роботі чернігівської міської влади. Проте, на жаль, залишається поза увагою правоохоронної системи України.

1

2

Ще статті по темі

Back to top button