Суспільство

Зустріч із гадюкою: де на Чернігівщині немає вакцини

Мабуть важко знайти людину, яка відмовляється від відпочинку на природі – у лісі, біля водойм, на дачних ділянках тощо. Втім, із настанням теплої пори року саме у цих місцях на людину може очікувати небезпека, а саме – зустріч із отруйною змією. І хоча ці плазуни намагаються уникати «сусідства» із людиною, у разі, якщо ви порушите її територію або більш того, наступите на неї – вірогідність, що тварина буде захищатися, зросте.

На щастя, Чернігівщина – не амазонські джунглі, тут живе лише один вид отруйних змій – гадюка звичайна. ЇЇ легко відрізнити від інших плазунів (вужів, полозів, мідянок) – зазвичай вона має різні відтінки сірого кольору, у ледве помітних цятках чи ромбиках, тіло молодої гадюки частіше за все темно-коричневого або фіолетового кольору. Отрута у наших гадюк небезпечна як для тварин, так і для людей.

Втім, укус гадюки для людини практично несмертельний, хоча і може завдати неабиякої шкоди для здоров’я. Це пов’язано із тим, що запас отрути у тварини мізерний і вона «економить» її для більш екстремальних випадків. Тому і намагається у будь-якому випадку уникати зустрічі із людиною та перечекати, коли чужинець залишить її ареал проживання.

Якщо ж людині таки довелося зустрітися із плазуном,зростає вірогідність відчути міць отруйної «зброї» гадюки – її укус схожий скоріш за все на удар, ніж на, власне, укус. У місці пошкодження шкіри з’являється свербіж, набряк, біль, що зростає. У такому випадку варто негайно звертатися за медичною допомогою, адже з часом симптоматика буде тільки погіршуватися.

За словами завідувача відділення інтенсивної терапії загального профілю КНП «Чернігівська обласна лікарня» Ігоря Кузіна, з початку року у відділенні надали допомогу двом жителям Чернігівщини, що постраждали від укусів гадюк, останній випадок з яких стався 18 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині гадюка укусила людину

«Насправді їх набагато більше, адже такі люди звертаються до медиків за місцем проживання у районах області, – наголошує Ігор Кузін. – До тих пацієнтів, яких ми лікували, застосовувалася симптоматична терапія в залежності від стану хворого. Всі постраждалі через укуси виписані з лікарні у задовільному стані».

Зазвичай один з ефективних методів лікування укусів гадюк – введення антитоксину. Як зазначає заступник головного лікаря КНП «Чернігівська обласна дитяча лікарня» Людмила Кривець, нині в області знаходиться 30 доз антизміїної сироватки. «Станом на 26 червня сироватка є в усіх районах Чернігівщини, окрім Семенівського, де її вже використали. Препарат ефективний, індійського виробництва, який ми отримали у якості гуманітарної допомоги», – зауважила Людмила Кривець.

Як діяти у разі укусу гадюки? Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

• зберігайте спокій і стежте, щоб постраждалий менше рухався;

• звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо;

• на місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком;

• дайте постраждалому воду – при укусі змії важливо багато пити;

• якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії;

• при транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення;

• якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Чого не варто робити при укусі гадюки?

• Не намагайтесь обробляти рану додатково.

• Не припікайте рану.

• Не накладайте джгут.

• Не висмоктуйте отруту. Таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається і людина, у якої отрута опинилась у роті.

• Не вживайте алкоголь.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button