Спорт

Чемпіони України ракетомоделісти живуть у Ніжині (Фото)

На Чернігівщині завершився Чемпіонат України із ракетомодельного спорту.

Ракетомодельний спорт – технічний вид спорту, у рамках якого учасники змагаються у конструюванні та виготовленні, організації запуску моделей ракет, а також їх пілотуванні (у випадку, якщо йдеться про радіокеровані моделі).

Цей вид спорту призначений для людей практично всіх вікових груп.

Змагання можуть відбуватися як в особистому, так і в командному заліку. Проводяться на висоту і тривалість польоту, точність посадки. У класі моделей-копій основні критерії оцінювання – це ступінь деталізації ракети і реалізм польоту.

Змагання такого рівня Ніжинщина приймала 13 років тому. І з того часу відбулося багато змін, серед яких збільшення кількості класів, в яких змагалися спортсмени.

Варто зазначити, що Чемпіонат України є головними змаганнями для спортсменів, оскільки саме на них відбувається відбір кандидатів до збірної України на 2018 рік. Цього року змагання проходили по 9 класах моделей (S1, S2, S3, S4, S6, S5, S7, S8, S9).

Взагалі у  ракетомодельному спорті існує 10 основних класів моделей ракет: S1 – моделі ракет на висоту польоту, S2 – моделі ракет на висоту польоту зі стандартним вантажем, S3 – моделі ракет на тривалість польоту з парашутом, S4 – моделі планерів із прискорювачем на тривалість польоту, S5 – моделі-копії ракет на висоту польоту, S6 – моделі ракет на тривалість польоту зі стрічкою, S7 – моделі-копії ракет на реалістичність польоту, S8 – моделі ракетних планерів на тривалість польоту і точність посадки, S9 – моделі ракет на тривалість польоту з ротором, S10 – моделі ракет на тривалість польоту з «м’яким крилом».

На Чемпіонат України приїхало 26 команд із 11 областей серед дорослих та юніорів: Дніпропетровськ, Черкаси, Кіровоград, Чернігів, Ніжин, Шостка, Івано-Франківськ, Полтава, Житомир, Суми. Всього 46 спортсменів. Серед них корифеї ракетомодельного спорту найпотужніші спортсмени з Дніпропетровської та Сумської області.

Навіть за часів розвалу союзу вони збереглися не дивлячись на всі негаразди. Не відстає від іменитих спортсменів і Чернігівська область. Певний час спортсмени з Ніжина на Чемпіонатах Європи і Світу складали третину збірної команди України.

На сьогоднішній день ракетомодельний спорт набуває все більшої популярності в Україні. За умовами змагань кожна команда може приймати участь тільки у трьох класах моделей.

Чернігівську область представляли 13 спортсменів. Слід сказати, що наймасовиший цей спорт у США.  Серед всіх команд світу Україна котується досить високо. У 2015 році на Чемпіонаті Європи Україна була першою серед юнаків та дорослих. У минулому році збірна дорослих була першою теж.

Цього року до складу збірної України теж є кандидати з Ніжина. Це майстри міжнародного класу, Чемпіони України.

Результати загальнокомандного заліку:

Юніори
1- Ніжин СЮТ (Чернігівська обл.)
2- КПНЗ БДТ Дніпровської міської ради (Дніпропетровська обл.)
3- Дніпро юніори (Дніпропетровська обл.)

Дорослі
1- М. Ніжин (Чернігівська обл.)
2- КП ШКЗ «Імпульс» (Сумська обл.)
3- Дніпропетровська обл.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button