Новини

Тваринки шукають родину: реалії існування чернігівського ветеринарно-стерилізаційного центру (Відео)

Із початком повномасштабного вторгнення велика кількість українців покинула рідні домівки в пошуках безпеки. Хтось разом із собою забирав своїх тваринок, інші були вимушені їх залишити. Сьогодні більшість залишених хвостатих перебуває в притулках і центрах, де про них дбають. Один із таких центрів є й у Чернігові. Як зараз живуть тваринки і чого потребують, розпитуємо директора центру.

«Звісно, проблеми ростуть, тому що кількість тварин збільшується. І це є великою проблемою, адже ветеринарно-стерилізаційний центр – це місце тимчасового утримання тварин. Тобто відлов, стерилізація та повернення на місце вилову. Але коли йдеться про колишніх домашніх собак, дуже складно говорити про випуск назад, тому що це собаки, які не можуть жити на вулиці», — начальник комунального підприємства «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» Чернігівської міської ради Тетяна Діденко.

Зараз у притулку перебувають більше ніж 200 собак і орієнтовно 100 котиків. У кожного з них – власні потреби, які працівники центру намагаються максимально задовольнити. Утім, така велика кількість тварин потребує великої кількості рук, яких зараз просто немає.

«Що нам завжди потрібно, якщо ми говоримо про потребу та допомогу, яка нам потрібна: 

Безперечно, корм, він ніколи не буває зайвий. Ми не знаємо, що буде завтра. Тому, звісно, запас хотілося б мати. Корм ніколи не буває зайвим, це однозначно. Але з нагального: іде зима. Ми побудували 20 нових вольєрів, але ми не маємо до них будок. І зараз оголосили збір, але він іде повільно. А будки вже потрібні. Якщо в когось є можливість подарувати будку – ми будемо дуже вдячні. Бо у вольєрі їм некомфортно», — начальник комунального підприємства «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» Чернігівської міської ради Тетяна Діденко.

Із початком осіннього холоду працівники центру почали працювати над тим, аби всім тваринам було тепло, втім, тут рук також не вистачає.

«Іде опалювальний сезон, ми сподіваємося, що все буде гаразд і у нас є дрова. Але вони не пиляні, не рубані. Це досить великі колодки, тож нам потрібна допомога, аби заготовити їх для нормального стану, аби ними можна було користуватися. Це дуже важливий момент», — начальник комунального підприємства «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» Чернігівської міської ради Тетяна Діденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від вибухів здригалася земля: як переживають війну дикі тварини у «Беремицькому»

Кількість тваринок, які зараз перебувають у центрі, перевищує кількість наявних вольєрів. Тому зараз більшість собачок живе по двоє або навіть по троє. Котячий будиночок тут з’явився не так давно. До війни центр був лише для песиків. Зараз приймати нових чотирилапих немає можливості, адже всі місця зайняті. Люди бояться забирати дорослих тваринок, утім, директор центру запевняє, що в цьому немає нічого страшного.

«Люди часто не розуміють, що таке доросла тварина. Вони хочуть тільки маленьких кошеняток, але це стереотип. Можна взяти дорослого, він теж колись був маленьким, кошенятком чи цуценятком. Але опинився на вулиці. Люди не розуміли, як виховувати. Не страшно брати, ми завжди покажемо та розкажемо. Перш ніж їдете – наберіть. Бо в нас обмежена кількість працівників і не завжди буде можливість показати тварин», — начальник комунального підприємства «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» Чернігівської міської ради Тетяна Діденко.

Тож якщо ви впевнені, що готові до нового члена родини – зверніться у цей притулок. Пухнастики чекають на своїх господарів.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button