Новини

У Чернігові презентували новий територіальний поділ: передбачається укрупнення

*Актуально

У Чернігівському центрі розвитку місцевого самоврядування відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Громадське обговорення пропозицій з удосконалення адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Чернігівської області». У заході взяли участь представники влади і громадськості, депутати обласної ради, журналісти.

Серед учасників обговорення – депутат обласної ради від партії «Наш край», виконавчий директор регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко. Вона зазначила, що укрупнення районів – це невідворотна потреба сьогодення, що виникла внаслідок формування об’єднаних територіальних громад. До речі, Чернігівщина належить до лідерів зі створення ОТГ в Україні. В регіоні уже працюють 45 ОТГ, ще у п’ятьох у грудні мають відбутися перші місцеві вибори. «Тож чинні органи виконавчої влади та місцевого самоврядування втрачають основу для здійснення визначених законом повноважень – ці повноваження передані до відповідних органів місцевого самоврядування нинішніх ОТГ», – зазначила вона.

74674932_428546518042898_7197013145276121088_n

Під час засідання «круглого столу» презентовано моделі адміністративно-територіального устрою, розроблені Мінрегіоном, а також провідними експертами. Переважна більшість із них одностайна щодо необхідності створення на Чернігівщині 4 районів замість наявних сьогодні 22.

Центри нових районів також майже визначено: Чернігівський – Чернігів, Ніжинський – Ніжин, Прилуцький – Прилуки. А ось на центр Північного району одразу претендують кілька міст – Мена, Корюківка і Новгород-Сіверський. Ірина Грозенко вважає, що центром Північного району Чернігівщини має стати місто Мена. «Мена має хороше транспортне сполучення з іншими містами, зокрема й залізничну станцію, там наразі створюється індустріальний парк, будується сонячна електростанція, є достатньо сучасна лікарня», – сказала вона. Водночас депутат від «Нашого краю» запропонувала й альтернативний варіант – створити, приміром, 5 районів, тоді центрами можуть бути і Мена, і Новгород-Сіверський. «Область має велику територію і низьку щільність населення, а тому за умови створення 4 районів, принципу доступності жителів до якісних послуг не буде дотримано», – пояснила вона свою позицію.

74437837_1218319318363593_6798419753342861312_n

Після обговорення пропозицій нового районного поділу узагальнений варіант удосконалення субрегіонального рівня в Україні буде скерований до Мінрегіону. Експертна думка враховуватиметься під час підготовки проєкту закону щодо адміністративно-територіального устрою України, розроблення та прийняття якого заплановані на кінець 2019 – початок 2020 року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button