Війна

Чи потрібно Україні знову ставати ядерною державою: думки чернігівців

Україна успадкувала третій за величиною ядерний військовий потенціал після розпаду СРСР, але відмовилася від нього в обмін на гарантії безпеки, відповідно до Будапештського меморандуму.

Життя показало, що гарантій безпеки не дотримано. А від початку повномасштабного вторгнення росіяни застосовують методи ядерного тероризму, залякуючи погрозами використання ядерної зброї, шантажують міжнародну спільноту.

А чи реально Україні знову набути ядерну зброю на тлі російської агресії?

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області

Це спокуслива ідея забезпечення захисту від московської людожерської імперії та інших подальших зовнішніх загроз. Проте вона ілюзорна з багатьох зовнішніх і внутрішніх причин. Забезпечення безпеки нашої держави від агресора без ядерної зброї, якої в нас не буде, цілком реалістичне: 1) за допомогою держав Заходу досягти перемоги в сучасній війні з росією; 2) вступ України до НАТО та інших безпекових міжнародних організацій і вибудовування оборони разом із союзниками; 3) забезпечення успішного соціально-економічного розвитку, створення потужного військово-промислового комплексу та підтримка дуже високого рівня боєздатності ЗСУ. Пункти 1 і 3, а частково і 2 доведеться реалізувати одночасно…

Олександр Гашпар, громадський активіст

Вважаю, що зараз це буде важко зробити, перебуваючи під постійними ракетними обстрілами з боку росії, але саму ідею відновлення ядерного статусу України підтримую, бо, як показала історія, Будапештський меморандум – це була величезна помилка, за яку Україна заплатила та продовжує сплачувати надто велику ціну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через обстріли більше ніж 100 абонентів без світла: про ситуацію в Новгород-Сіверському районі

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Давайте дивитися на ситуацію реально, без рожевих окулярів. Ядерна зброя – це не те, що, образно кажучи, можна зробити за місяць у якомусь підвалі. Це складний технологічний процес, що передбачає ретельні підготовку та контроль за всіма його сторонами. Чи здатна Україна зараз їх забезпечити? Інше питання – можлива реакція наших західних партнерів, на яку Україна в будь-якому випадку повинна зважати. А вона, скоріш за все, буде різко негативною. І взагалі всі розмови про повернення ядерного потенціалу нині нагадують приказку «Що маємо – не бережемо, втративши – плачемо». Прикро, але треба було думати раніше, коли цієї зброї позбувалися на початку 90-х років минулого століття.

Альона Макаренко, журналістка

Питання в тому, чи має Україна ресурси для виготовлення ядерної зброї, а також у тому, як це сприймуть наші західні партнери. Проте було б чудово, якби одного разу на істеричні випади запасного президента рф медведєва ми могли відповісти відомою фразою ізраїльської політичної та державної діячки Голди Меїр: «У нас немає ядерної зброї, але якщо буде потрібно, ми її застосуємо».

Владислав Пархоменко, викладач

На жаль, зараз немає такої можливості та потужностей, щоб відновити той ядерний потенціал, який Україна мала на початку своєї Незалежності. Крім того, західні держави не зацікавлені в тому, щоб на території України розміщувалася ядерна зброя.

Бо ядерна зброя – хороший чинник стримування агресії ворога, та її в нас, на жаль, немає…

Михайло Жирохов, військовий експерт

Звісно, як показали останні події в світі, ядерна зброя є найбільш потужним запобіжником для безпеки будь-якої держави. І технічно Україна має всі можливості для її створення. Але тут є політичний момент: із 1945 року західний світ намагається всіляко обмежувати кількість країн, які мають цю зброю. Тому після розпаду срср США наполягли на передачі ядерних арсеналів із білорусі й України рф, тому й тепер західні лідери будуть не в захваті від ідеї появи українського ядерного озброєння в будь-якому вигляді.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button