ВійнаКримінал

Депутата Чернігівської міськради підозрюють у сприянні незаконному переправленню військовозобов’язаних за кордон через систему «Шлях»

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Чернігівської міської ради за фактом сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчиненому з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, повторно та за фактом перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 114-1, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, чоловік, використовуючи наявні у нього повноваження і можливості керівника громадської організації під час дії воєнного стану організував разом зі спільниками за грошову винагороду у розмірі від 50 тис. грн до 164 тис. грн схему сприяння незаконному переправленню через державний кордон України військовозобов’язаних осіб.

З метою безперешкодного перетину державного кордону чоловіками упродовж липня-грудня 2022 року на адресу Мінінфраструктури від громадської організації надходили листи з недостовірними відомостями для неправомірного внесення даних до системи «Шлях».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експравоохоронця з Чернігівщини судитимуть за державну зраду та колабораційну діяльність

У результаті злочинних дій підозрюваного військовозабов’язані особи призовного віку, ухиляючись від мобілізації, виїхали за кордон як водії, які нібито здійснюють перевезення гуманітарних та медичних вантажів для потреб Збройних сил та інших військових формувань, а також населення України. В свою чергу, жодної гуманітарної допомоги вони не доставили та до України до цього не поверталися.

Таким чином, вказані дії призвели до перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період, ускладнюючи їх комплектування військовослужбовцями шляхом призову на військову службу на основі загального військового обов’язку, а також підтримання на належному рівні бойової і мобілізаційної готовності та боєздатності.

Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом Управління СБУ в Чернігівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button