Війна

Кисню майже не залишалося: історія маленького чернігівця, якого евакуювали під обстрілами

Фахівці Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит на своїй сторінці у Facebook розповіли історію новонародженого, якого з величезним ризиком евакуювали у березні 2022 року з Чернігова, щоб врятувати життя немовляти.

– Ольга стала мамою вдруге перед початком повномасштабного вторгнення. У неї народилася двійня. Але один з хлопчиків, на жаль, помер. Через два дні почалася війна, – пишуть медики.

За їхніми словами, новонароджений Гордій відразу був киснезалежним, його стан стрімко погіршувався. Через постійні обстріли в пологовому будинку не залишилося вікон. Вся родина Ольги жила в підвалі лікарні.

Місцеві лікарі змушені були рятувати дітей без води, опалення, світла та зв’язку. Гордій постійно лежав у кувезі, щоб зберегти тепло, його не можна було відлучати від кисню.

Через важкий стан дитини і небезпеку навколо, її боялися транспортувати в більш безпечні регіони. Гордій міг просто не пережити дорогу. Але коли кисню залишалося на 48 годин, іншого вибору не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меморіал пам’яті: військовий льотчик Володимир Скляр

Евакуація була дуже небезпечною. Під постійними обстрілами керівник відділу соцслужіння Київської митрополії ПЦУ Роман Холодов разом з лікарем-анестезіологом Миколою Дем’янюком, відчайдушними медиками та волонтерами ризикнули вивезти новонародженого. Це був єдиний шанс врятувати його життя.

З оточеного Чернігова родину евакуювали вночі. Їхали полями, з вимкненими фарами, щоб не потрапити під вогонь.

Мама Гордія розповіла, що все, що відбувалося здавалося страшним дежавю, тому що вісім років тому вона вже переживала подібне. У 2013 році у Ольги народилася перша дитина — дочка Аріна. Коли їй було сім місяців, сім’я змушена була тікати з тимчасово окупованого Донецька. Тепер обидві її дитини – ровесники війни.

Через шість годин дісталися Охматдиту. Через важкий стан легень, малюка доставили у відділення інтенсивної терапії новонароджених, підключили до апарату штучної вентиляції легень.

11 місяців за життя і здоров’я Гордія в Охматдиті боролися десятки фахівців. Дитині зробили дві операції, щоб він зміг самостійно дихати і харчуватися.

За словами завідуючої відділенням Охматдиту Ольги Зарудної, пройшов майже рік складного лікування і виходжування Гордія. Сьогодні врятована сім’я збирається покинути легендарну дитячу клініку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Охматдит

Ще статті по темі

Back to top button