ВійнаСуспільство

Комплексне відновлення Ягідного: оголосили перші тендери на відбудову приватних будинків

Агентство відновлення оголосило перші торги на відбудову приватного сектору в селі Ягідне Чернігівської області. Це 20 будинків по вулицях Космонавтів і Яблуневій, у яких мешкає 41 особа.

У Ягідному Агентство відновлення проводить комплексну відбудову. Планується будівництво 9 житлових будинків і капітальний відремонт 117 у єдиному дизайн-коді села. Житло – основна потреба для людей, тому саме над ним працюють насамперед.

У жовтні вже було оголошено тендери на ремонт 12 багатоквартирних будинків по вулиці Дружби та Лісовій. Зараз триває процес кваліфікації переможців, після чого будуть підписані договори та розпочнуться роботи. Орієнтовно – на початку листопада.

Ягідне, розташоване за 15 км від Чернігова, впродовж березня минулого року було повністю окуповане російськими військами. У місцевій школі окупанти облаштували штаб, а у підвалі навчального закладу примусово утримували майже 370 мешканців, серед яких були 70 дітей. 10 людей померли в цих нелюдських умовах.

Під час окупації російські солдати займалися мародерством, знищували майно, вбивали худобу та хатніх тварин, мінували територію, викрадали, катували та страчували мирних жителів. Вбили 17 цивільних. Усього в селі Ягідне було пошкоджено або зруйновано 101 житловий і 17 багатоквартирних будинків на 74 квартири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовий Хом’як стоїть на захисті північних рубежів

Після виходу з підвалу люди не змогли одразу повернутись до своїх домівок. Були вибиті вікна, пошкоджені дахи, посічені осколками фасади. Першочергові роботи з відновлення було проведено силами волонтерів і за рахунок міжнародної благодійної допомоги, аби люди могли повернутися до своїх домівок.

У квітні цього року Ягідне було внесене до переліку постраждалих населених пунктів, які відновимо в межах експериментального проєкту.

У межах комплексної відбудови також проводитимемо оновлення транспортно-пішохідної мережі, реконструкцію вулиць, влаштування нового покриття доріг, зовнішнього освітлення, кабелювання мережі та проведення інтернету. Планується облаштування зупинки громадського транспорту та парковки.

А на місці школи, де окупанти утримували людей, збудуємо Меморіал – уже оголосили конкурс на найкращий проєкт.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України

Ще статті по темі

Back to top button