Війна

Обстріли, поранення та неспокій: реалії життя села Чайкине

Село Чайкине, що на Чернігівщині, має славу батьківщини президента Леоніда Кучми. Крім того, в селі є вулиця, що носить ім’я видатного земляка. А в липні 2004-го в селі після спільного саміту побували Леонід Кучма і володимир путін.

Нині стан справ геть інший, бо путін розв’язав в Україні криваву війну, яку сповна відчувають на собі жителі села Чайкине.

«Ситуація як і в усьому прикордонні, неспокійна, відбуваються обстріли. Свіжий приклад: упродовж місяця було влучання в домогосподарство якраз поруч із будинком. Згоріли декілька господарських будівель і трактор, який мала родина і яким обробляли землю. Зазнала осколкового поранення 14-річна дівчинка. Її доставили до Новгород-Сіверської лікарні, де дитина проходила курс лікування. Я провідував цю дівчинку. Дякувати Богу, лікарі надали допомогу своєчасно. Нині дитина вже вдома. Але ж психологічна травма залишається. Вся родина зазнала психологічних травм, хоч і дивом вдалося зберегти життя», – розповідає Сергій Сергієнко, начальник Новгород-Сіверської РВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лягають і прокидаються під звуки вибухів: реалії життя на Чернігівському прикордонні

За його словами, рашисти обстрілюють село постійно, причому цивільні об’єкти, будинки мирних жителів. Тож небезпека залишається.

«На жаль, у Чайкиному ще живуть діти, люди похилого віку. Чернігівська ОВА і Новгород-Сіверська РВА пропонують людям виїжджати із зони небезпеки. Водночас ми шукаємо можливість підтримати людей, які знаходяться в прикордонні. Приблизно 46 тисяч буханок хліба було завезено в попередній місяць для людей на прикордонні – це для Семенівської і Новгород-Сіверської громади. Від «Нашої булочки» передали тисячу буханок хліба і ця робота продовжується. Ми підтримуємо тісний зв’язок зі старостатами населених пунктів, головами громад, щоб своєчасно забезпечити не тільки евакуацію та доставку продуктів, а й допомогти у вирішенні інших нагальних питань», – розповів Сергій Сергієнко.

Люди в селі порають городи, тримають худобу, з того й живуть. Сергій Сергієнко каже, що працюючих об’єктів у Новгороді-Сіверському майже немає. Зокрема стоїть пусткою відомий усім готель «Слов’янський», збудований у 2004 році за президентства Леоніда Кучми.

«Готель простоює, бо немає на сьогодні туристів, які могли б його заповнювати. На жаль, Фонд держмайна свого часу не встиг провести торги з його продажу, тому готель перебуває в форматі очікування. І всі ми чекаємо, коли закінчиться війна і потім будемо поновлювати його роботу», – пояснив начальник РВА.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button