Війна

Правозахисники документують злочини в Семенівській громаді

Ворог обстрілює дронами і ракетами наші міста і села, підприємства і електростанції. Що можуть робити у цьому випадку правозахисники та юристи? Як і журналісти, фіксувати злочини російських військ, допомагати жертвам терору.

У рамках діяльності проєкту, націленого на документування воєнних злочинів і правову підтримку цивільного населення, яке постраждало внаслідок війни, правозахисники ГО «МАРТ» побували в Семенівській громаді Чернігівщини. Проєкт реалізовується за ініціативи громадської організації «Черкаський правозахисний центр», партнером якого є «МАРТ». Регіональний координатор проєкту в Чернігівській області Дмитро Науменко продовжує документувати збитки, заподіяні внаслідок бойових дій. Веде роботу з місцевою владою в напрямку збору інформації про можливі воєнні злочини.

Якщо узагальнити інформацію, зібрану з початку повномасштабного вторгнення і по 1 березня 2024 року, то внаслідок вчинення воєнних злочинів зафіксували 14 фактів загибелі цивільних у Семенівській міська територіальна громаді, зруйноване житло – 26 фактів, Пошкоджено житло – 374, пошкоджена інфраструктура – 13 фактів…

– Вбивство, а лише так це можна назвати, було зафіксовано в різних районах громади. Так, 10 січня осколки влучили в автомобіль марки «Лада Гранд». Далі осколок від снаряду потрапив в голову особі, яка їхала по дорозі Семенівка-Костобобрів. Чоловік загинув. І таких епізодів багато. Згідно кваліфікації воєнних злочинів це є вбивством. Також ми фіксували пошкодження житлових об’єктів, об’єктів інфраструктури. Щодо останнього. То пошкоджень зазнавали і склади, і техніка, і корівники, і цехи, і майстерні, і локомотивно-вагонне депо. Пошкоджень зазнавали і заклади освіти, культури, медицини, адмінбудівлі. Наприклад, наприкінці 2023 року пошкоджено Управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області, Семенівська ДПІ ГУДПІ у Чернігівській області та Карповицький будинок сільської ради, — каже Дмитро Науменко

Пошкоджено дороги і мости. Наприклад, пошкоджень зазнала дорога О251706 Семенівка – Янжулівка протяжністю 10,4 км, відрізок пошкодженої дороги км 7+000 – км 10+000 від м. Семенівка до с. Янжулівка.

 –Фіксували ми у звіті й інші пошкодження. Окрім того, у громаді станом на 1 березня є певна кількість ВПО. Конкретніше це 1610 осіб. Загалом збитків прямих і непрямих від війни можемо перелічувати багато. У Семенівській міськраді є програми відшкодувань, але ресурси обмежені, – каже правозахисник.

Нещодавно поліція Чернігівщини повідомила, що внаслідок атаки керованими авіаційними бомбами руйнувань зазнав будинок культури, є постраждалі. Статистичні дані у громаді вже після 1 березня 2024 року будуть інші, на жаль.

Чернігівщина – прифронтова область, яка в умовах війни змушена долати ряд викликів, в тому числі і у сфері дотримання прав людини. Наразі першочерговим є завдання забезпечити найголовніше – право на життя.

Днями на зустрічі з на зустрічі з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус зазначав: На рівні області затверджена стратегія «Чернігівщина  від відновлення до розвитку», яка включає три основні компоненти – безпека, відновлення житла та бізнесу. Стосовно наземної безпеки ми працюємо доволі ефективно – укриття, системи оповіщення, фортифікація. Але з точки зору ППО  потребуємо більш надійного захисту. Безпечне середовище – це те, що поверне людей в Україну.

Назарій Вівчарик

Фото – ГУНП в Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button