Війна

Про загрози для Чернігівщини з боку білорусі – думка військового експерта

Після того, як у 2022 році окупантів вигнали з північних регіонів України, час від часу піднімається тема можливого повторного ворожого наступу з території білорусі та інших загроз. Зокрема, не так давно про білорусь знову всі згадували через розгортання в цій країні табору «вагнерівців».

Між тим, табір проіснував недовго і навіть є інформація, що росіяни взагалі зменшують військову присутність у білорусі. Чи дійсно це правда та яка наразі існує небезпека з боку білорусі, з’ясовували з військовим експертом Михайлом Жироховим.

«Очевидно, що білорусь – сателіт російської федерації, тож розгортання бойових порядків і агресивні плани присутні. Окрім того, час від часу з’являється інформація про те, що в білорусі проводять збори військовозобов’язаних, відбуваються навчання…

Натомість угруповання вагнерівців у білорусі після загибелі ватажка євгена пригожина почало згортати свою діяльність. Нині табору, який вони розгортали, фактично не існує.

Частина бойовиків підписала контракт із міністерством оборони російської федерації, і поїхала знову воювати в Україні. А деяка частина підписала контракт із армією білорусі. Тим паче, що лукашенко планує створити, або вже створив, власну ПВК, тобто військовий підрозділ на кшталт «вагнера». Але поки він у стадії формування і не має жодної військової спроможності», – розповідає Михайло Жирохов.

За його словами, російська присутність у білорусі дійсно скорочується через об’єктивні причини.

«Росіяни нині збирають де тільки можливо сили та засоби, щоб компенсувати свої втрати і сформувати хоч якісь резерви. Саме тому на фронті воюють мобілізовані, використовують застарілі танки. А кадрові підрозділи поки притримують для власного наступу, який вони планують. Але це не про білорусь.

Окрім того, на кордоні зокрема з Житомирською областю продовжуються боєзіткнення. За неофіційними даними, в них беруть участь і білоруські військовослужбовці. Але на сьогодні офіційних даних немає. Це прикордонники розповідають у приватних розмовах. Вони бачать і розуміють, що їм протистоять саме білоруси. На Чернігівському напрямку нічого подібного не фіксують. Бо тут кордон проходить по лісах і діяльність ДРГ вкрай обмежена. До того ж, усі дороги заміновані та контролюються ЗСУ. Зайти ДРГ із білорусі достатньо важко. А от у Житомирській області є і дороги, й інша інфраструктура, не така, як у Чернігівській», – зазначає військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові громадські організації допомагають вирішувати проблеми жінок (Фото)

Михайло Жирохов зауважує, що нині білоруський диктатор лукашенко вважає, що проблеми можуть виникнути не з українського, а з польського боку.

«Поляки останнім часом перекинули на кордон достатньо багато сил, зокрема армійців, поліцію, прикордонників. І час від часу навіть стаються провокації – то білоруські гелікоптери залетять у польський простір, то навпаки. І всі військові намагання лукашенка спрямовані на те, щоб прикрити свій західний кордон», – пояснює експерт.

Між тим, ситуація, що склалася, аж ніяк не означає, що для України і, зокрема, для Чернігівщини взагалі відсутня загроза з боку білорусі.

«Найбільша проблема, що росіяни масово передають білорусам оперативно-тактичні комплекси «Іскандер». Один дивізіон точно передали, а може й більше. Білоруси нині освоюють ці комплекси. І у випадку якогось загрозливого стану «Іскандери» можуть бути використані для ударів, зокрема по Чернігівщині.

Натомість наступальних угрупувань ні наша розвідка, ні відкриті джерела не фіксують. Свої оборонні угрупування білоруси розгортають у районі кордону з Польщею. Навіть балтійські країни не розглядають як такі, що можуть нести загрозу», – сказав Михайло Жирохов.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button