Війна

Заміновані навіть цвинтарі: луцькі піротехніки про роботу на Чернігівщині (Фото)

Луцькі піротехніки – працівники ДСНС у Волинській області – з квітня розміновували Чернігівщину. Міста і села, які були в окупації та постраждали внаслідок російського вторгнення, і досі залишаються небезпечними для проживання. Тому рятувальників з усієї України відправляють на роботи із розмінування територій.

Під час брифінгу у вівторок, 16 серпня волинські рятувальники розповіли про особливості цієї роботи.

Заступник начальника групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Волинській області Віталій Гаврилюк каже, що було страшно, але хороший піротехнік завжди відчуває страх. Його група працювала у Козилецькій, Кіптівській, Олишівській, Іванівській і частково в Коликівській громадах.

Рятувальники виїздили на виклики людей, які виявляли вибухонебезпечні предмети, планово перевіряли та розміновували школи, садочки, цвинтарі і під’їздні шляхи до них, а вже потім ліси і поля. Місцеві мешканці сприймали їх роботу із розумінням. Викликів, які «не підтвердилися», було дуже мало, розповідає рятувальник. Каже, люди на Чернігівщині часто знаходять небезпечні предмети. Якщо після розмови з місцевими на визначеній території знайшли один або декілька вибухонебезпечних предметів, цю територію беруться розміновувати.

За 65 днів Віталій Гаврилюк та його четверо колег-саперів Георгій ТовкачПетро СиницяВіталій Пась та Віталій Гурманський виявили та знешкодили понад 2368 вибухонебезпечних предметів. Обстежили 115 будівель та споруд (з них – 102 житлові будинки) та понад тисячу гектарів території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибухотехніки обласної поліції впродовж двох діб знешкодили 53 вибухонебезпечні предмети (Фото)

Інколи під час розмінування доводиться евакуювати місцевих мешканців. Люди, каже Віталій Гаврилюк, сприймають із розумінням.

«Питають, чи виходити з хати, чи можна залишатися. Жаліються, що тільки недавно вікна поміняли. Але така наша робота», – каже рятувальник.

Волинські піротехніки працювали за викликом. Окрім того, спілкувалися з місцевими мешканцями, аби розуміти, як рухався фронт, де були позиції ворога. Часто за допомогою звертаються агрокомпанії.

«Люди хочуть збирати гриби, працювати на своєму полі, на земельних ділянках. Ми все це для них перевіряємо. Ворог часто мінує кладовища. Був випадок на нашій практиці, коли трактор косив траву поруч із цвинтарем, і підірвався. Виїхали наші піротехніки, вилучили дві протитанкові міни, і там виявилася ще одна протипіхотна. Найнебезпечніше було знищувати касетні елементи, адже їх потрібно знищити на місці падіння, і ніколи нема певності, чи спрацював самоліквідатор, а чи ні, і в який час він працює. Ми були дуже обачні», – розповідає Віталій Гаврилюк.

Він додає: зараз в Україні триває поверхневе розмінування. Наступним етапом буде суцільне. Але коли почнеться цей етап – невідомо. Територія, на якій працювали волинські піротехніки, розмінована приблизно на 70%.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: konkurent.ua

Ще статті по темі

Back to top button