ВійнаСуспільство (відео)

Жахи війни та знущання окупантів: на Чернігівщині знімають фільм про геноцид (Відео)

На Чернігівщині розпочали знімати документальний фільм «Спомин», у сюжеті якого йдеться про геноцид, влаштований окупаційними військами у 1941-1943 роках, і проводяться паралелі з сучасними трагічними подіями після вторгнення рашистів. Проєкт реалізується в межах гранту Президента України та за підтримки Держкіно і Міністерства культури та інформаційної політики.

«За останні 100 років Україна пережила дві жахливі війни та два страшні геноциди. Перший – єврейський, другий – український, що відбувається зараз. Це буде документальний фільм під назвою «Спомин», психологічна драма, що пов’язує ці два жахливі геноциди, закликає людство схаменутися. Вона буде показувати, що історія може повторитися будь-де та будь-коли. Це може статися через 100 або 200 років»,- Домнікія Левчук, режисер фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Нотатки блокадного Чернігова»: чернігівець вів щоденник війни (Відео)

Режисерка Домнікія Левчук розповідає, що давно активно цікавилася цією темою, але ніколи не могла подумати, що це знову відбудеться.

«Я починала знімати фільм, щоб цього ніколи не було. І коли воно повторилося, в мене був день ступору. Я не знала, про що говорити, я не знала, як далі, тому що історія повторилася»,- Домнікія Левчук, режисер фільму.

Герої фільму – діти, які пережили всі страшні події. Зйомки плануються на 13 локаціях. Це найбільш постраждалі від окупантів райони Чернігова й області, такі як мікрорайон Бобровиця, вулиця Чорновола, село Ягідне.

«Там, де жили діти, підвали, де вони ховалися. Мені важливо, як вони це пережили. Як вони жили, що чули, що бачили. Як вони до цього ставляться, як переживають. Тому я даю повну свободу, куди вони мене поведуть – туди я йду за ними»,- Домнікія Левчук, режисер фільму.

Наразі команда встигла попрацювати біля зруйнованої 21-ї школи, на яку рашисти скинули бомби в перші дні повномасштабної війни.

«Ми працюємо на різних локаціях, шукаємо дітей, нові історії. І ці діти дуже сильно переживають ці події, всі жахи. Ми бачимо, що це сидить у них всередині, тому сьогодні прийшла така ідея – що зробити, аби вони виплеснули свої почуття. Тому ми організували своєрідну арт-терапію, щоб вони мали змогу випустити все, що їх бентежить, усі страхи. Щоб все це вийшло на стіни школи, яка постраждала»,- Домнікія Левчук, режисер фільму.

Вихід фільму запланований на 2023 рік, його перекладуть кількома мовами, щоб якнайбільше людей дізналися про жахи, які доводиться переживати українському народу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button