Новини

Вивчають англійську та вдосконалюються: чернігівці розповіли, чого нового навчилися за останні два роки

Зараз українці продовжують жити під час війни, долаючи різноманітні виклики. Зрозуміло, що  людям потрібні нові компетенції і знання. Тому багато дорослих українців нині вчиться чогось нового. Вивчають іноземні мови, вчаться водити автівку, надавати першу медичну допомогу,  тренують тіло та здобувають інші компетенції. Бо це потреба сьогодення. Той, хто не здобуває нові знання сьогодні, той відстає від усіх уже завтра…

А які нові знання здобули чернігівці від початку повномасштабного вторгнення?

Сергій Гривко

Постійно вчусь нового. Бо світ змінюється дуже швидко, потрібно за ним встигати. Наприклад, зараз вчу англійську.

Марина Семененко

За ці два роки я навчилася малювати олійними фарбами, освіжила свої знання англійської рівня B1. Можливо, ще й B2 вивчу. Поки пів року жила в Швейцарії, походила на курси німецької, тому зараз можу хоч перевіряти домашку малого, який вчить німецьку перший рік. Ну і пів року тому мій хребет трохи дав задню, була майже лежача, але завдяки силі волі просто примушувала себе вставати та робити зарядку. Зараз мій щоденний «раціон»: шаолінські махи руками, зарядка «5 тибетських перлин», подушка Мейрама, аплікатор Ляпко, інверсійний тренажер і тренажер I-Boost. І тренування в залі 2-3 рази на тиждень. Коротше кажучи, пів дня працюю над здоровʼям хребта.

Владислав Савенок

Війна навчила відсіювати та відкидати дріб’язкове і триматися головного. Вважаю, кожен після 24 лютого визначив це для себе…

Відчув гостру потребу знімати напруження та стреси, не доводячи себе до депресії, та навчився відновлюватися духовно і фізично через комплекси вправ і медитацій.

І найголовніше – почав вивчати та розуміти англійську, бо в школі й університеті вивчав французьку. Англійська знадобилася під час поїздок до країн Європи з фотовиставками зруйнованого Чернігова. Тепер ми з 8-річним онуком змагаємося у вивченні англійських фраз і ділимося засвоєним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У городянській поліції новий очільник

Олена Лазун

За час повномасштабного вторгнення я навчалася, мабуть, більше, ніж за попередні років десять. Так склалися обставини, що я мала трохи вільного часу. Використовувала їх якраз для навчання. Нарешті почала активно вчити англійську! Раніше якось не вистачало на то часу. Також вдосконалювала свої водійські вміння.

Сєргєй Карась

Насправді складне питання, бо для мене на «до» і «після» життя поділило не повномасштабне вторгнення, а початок цієї війни, тобто лютий-березень 2014-го року – тоді десь років п’ять я відраховував реальність від «до війни». У 2022-му такого не сталося. Але якщо згадувати останні два роки, спершу я «підкачав» скіли стояння у чергах, викопування шин, збивання вказівників із будинків і тягання води з Десни, згодом повправлявся у розбиранні завалів. Якщо казати про професійне, саме під час повномасштабного вторгнення повернувся в журналістику й, зокрема, тепер працюю у галузі судової журналістики (раніше цим не займався), а в сенсі хобі – випустив низку треків серії «Розстріляне відродження» (у кожен із них вплетений вірш поетів того трагічного періоду – Аркадія Казки, Лади Могилянської, Марка Вороного тощо). Цього тижня мене запросили спікером на правозахисну конференцію – і це теж для мене новий досвід (адже правозахисником я себе не вважаю). Тож чи змінилося моє життя після 24 лютого? Напевне, але не кардинально. Дякую ЗСУ за можливість жити.

Ірина Синельник

Ми живемо в час безперервного навчання – підходу, коли освоєння нових навичок і компетенцій відбувається впродовж життя. Світ настільки швидко змінюється, і щоб бути конкурентними у своїй галузі, треба постійно навчатися.

Тому війна особливо не змінила моїх підходів до навчання, хіба що зробила англійську мовою спілкування. Участь у програмі для українських журналістів «Резиденція в Косово» спонукала вивчати англійську більш поглиблено, бо це не просто потрібно, а вкрай необхідно.

Але сказати, що вивчила іноземну мову, мабуть, не можна, бо це безперервний процес. І він триває. Адже маю бажання працювати з іноземними медіа. Перші кроки є, а далі – побачимо.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button