Новини

Як безпечніше зберігати свої заощадження: поради досвідченого фінансиста Бориса Приходька

Чимало жителів Чернігівщини нарікають, що у нинішній непростий час не знають, як і де зберігати зароблені гроші, які зазвичай дістаються нелегко.

Люди бояться класти гроші на депозити чи брати кредити, бо не зовсім довіряють фінансовим установам. Та насправді часто проблема полягає в низькій фінансовій грамотності населення. Тож час виправляти пробіли в знаннях.

Наскільки стабільна гривня зараз?

Мені як фінансисту і банкіру з 20-річним стажем люди досить часто ставлять це запитання. Тож відповідаю. Перед президентськими виборами наша національна валюта почала знецінюватися. Але після них вона повернулася до своїх звичайних позицій. Наразі в нашій країні економіка не працює на повну потужність. Але стабільний курс гривні підтримується завдяки допомозі міжнародних інвесторів, їхнім фінансовим вливанням і довгостроковій співпраці з ними. Хоча в ідеалі курс має залежати  лише від стану економіки країни. Якщо вона розвивається і міцніє, то й національна валюта зміцнюється. Однак я дуже сподіваюся, що надалі будь-які політичні ситуації припинять впливати на курс гривні.

Чи варто жителям Чернігівщини довіряти банкам?

Це ще одне питання, що непокоїть наших людей. Як професійний банкір запевняю, що банківська система безпечна. Тож зберігати гроші однозначно найкраще в банках. Згідно з наявною в мене статистикою, більшість наших громадян не має заощаджень понад 150 – 200 тисяч гривень. Саме таку суму, в разі банкрутства банку, громадянину стовідсотково відшкодує Фонд гарантування вкладів. Тож не треба боятися втратити свої кошти в банках.

Що буде з національною валютою після парламентських виборів?

Вважаю, парламентські вибори внесуть деякий дисонанс у фінансовий ринок. Але я не сказав би, що відбудеться велике коливання курсу. Окрім того, дуже сподіваюся, що всі політичні події в нашій країні не впливатимуть на курс національної валюти.

Краще зберігати кошти в національній чи іноземній валюті? Може, надати перевагу дорогоцінним металам?

Із патріотичних міркувань громадянам України ліпше тримати гроші у національній валюті. Проте кожна людина має зважати на власні життєві обставини, а також вирішувати, кошти в якій валюті потрібні їй саме зараз. До того ж, я звернув би увагу не на дорогоцінні метали, вартість яких може коливатися, а на цінні папери, що нині мають досить високу дохідність і конкурують із депозитами в банківській системі. Мені найбільше подобаються державні цінні папери як різновид заощаджень.

 

Довідка: Борис Приходько – український меценат, економіст, фінансист.

Народився 23 січня 1973 року в селищі Лосинівка Ніжинського району, потім родина проживала в Носівці. Освіта вища. Закінчив Київський національний економічний університет.

Має 20-річний досвід роботи в банківській сфері. Кілька років працював першим заступником голови Національного банку України. Зараз – радник із фінансових питань комерційних проектів, займається аграрним бізнесом (підприємство з вирощування полуниць, де працевлаштовано 150 осіб).

Одружений, виховує двох синів.

Ще статті по темі

Back to top button