Новини

Затримує повітря під водою та пропливає дистанцію до 20 метрів: європейська норка- зникаючий вид тварин на Чернігівщині

У Мезинському національному природному парку в Чернігівській області мешкають 24 види тварин, занесених до Червоної книги України, й одним із них є норка європейська.

За інформацією Державної екологічної інспекції в Чернігівській області, це зникаючий вид тварин, занесений до Червоної книги.

Норка європейська (лат. Mustela lutreola Linnaeus) – хижа тварина з родини куницевих, клас — ссавці, тип – хордові.

Ці тварини зазвичай середнього розміру з довгим тілом, короткими ногами та відносно коротким хвостом, мають ступні з міжпальцевими мембранами. Вони схожі на інших членів свого роду. Їхнє хутро має однотонне забарвлення темно-бурого кольору, трохи більше рудувате, на обох губах є біла пляма. Довжина тіла самців — 30–44 сантиметрів, самиць — 25–35 сантиметрів, маса, відповідно, 502–949 і 370–700 грамів.

Європейська норка відрізняється від американської своїм помітно меншим розміром, а також будовою зубів і черепа. 

Усього в Україні налічується 200–300 особин.

Причинами змiни чисельності екологи називають інтенсивну трансформацію водно-болотних угідь у процесі їх господарського та рекреаційного використання, а також полювання, забруднення водойм, втрату місць проживання, що, як наслідок, призводить до скорочення їх популяції.

Негативно впливає на популяції європейського виду більш конкурентоспроможна американська норка, але експериментально доведено, що при їх паруванні вагітність закінчується резорбцією ембріонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові дві бригади медиків «швидкої» врятували 74-річну жінку, в якої зупинилося серце

Раціон харчування червонокнижної тварини зазвичай складається з риби (20–35%), жаб (25–73%), раків (5–30%), молюсків, комах, полівок, мишей і водоплавних птахів. Тварина часто робить схованки корму. Статевої зрілості досягає у 9–11 місяців.

Європейська норка веде осілий спосіб життя і має невелику індивідуальну ділянку (12–100 гектарів). Здебільшого вона контролює 250–2000 метрів берегової лінії завширшки 50–100 метрів.

Типовим житлом хижака є нора з 1–2 надводними входами (діаметром 8–10 см), завдовжки 1,5 метра, що ведуть до гніздової камери розміром 48х55 см. У місцях мешкання ондатри та бобра залюбки використовує їхні хатки та нори. Річки, стариці, озера, острови, гірські потоки, меліоративні канали з захаращеними, порослими лісом і гідрофільною рослинністю берегами, – всюди можна зустріти цей вид ссавців.

Цікаві факти!

Європейська норка вкрай рідко відходить від води далі, ніж на 100 м, вона дуже рухлива, добре плаває та пірнає: здатна під водою затримувати дихання до двох хвилин і пропливати дистанцію до 20 м. Їй вистачає лише 2-3 секунди, щоб вдихнути порцію повітря і знову зануритися.

У разі небезпеки вона ховається у воді, висовуючи над її поверхнею лише морду, або рятується втечею до найближчої густої рослинності. В екстреному випадку їй вдається залізти на дерево на висоту до 4 м.

Головними природними ворогами є орли, великі сови та лисиці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button