Краса та здоров'я

Альтанку Галагана планують відреставрувати

У селі Сокиринці на Чернігівщині планують відреставрувати улюблену альтанку-ротонду Григорія Галагана, що на території Сокиринського парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва. У серпні цього року ми будемо відзначати 200-річчя від дня народження Григорія Павловича Галагана, видатного українського державного та громадського діяча, мецената та патріота, представника відомого козацько-старшинського роду, чиє ім’я вписане в історію української культури.

Григорій Галаган народився в Сокиринцях Срібнянського району і усім своїм життям був прикладом соціально відповідального ставлення до своєї землі, до свого народу.

Він став головним меценатом українського національно-культурного руху, підтримував діячів української культури, але найбільший слід Георгій Павлович залишив як меценат, який дбав про освіту талановитих дітей із незаможних верств населення. Саме на його кошти в маєтку в Дігтярях було засноване одне з перших в Україні ремісничих училищ, тепер це професійний аграрний ліцей.

Двоповерхова будівля цього ліцею, яка була заміською резиденцією роду Галаганів, разом з іншими архітектурними пам’ятками входить до Сокиринського архітектурно-паркового комплексу. Одним з улюблених місць Григорія Галагана тут була кругла альтанка-ротонда, збудована у 1829 році у стилі класицизму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Грошей ніхто не дає, а розмов дуже багато» – про порятунок альтанки Глібова

За словами завідувачки музею Сокиринського аграрного ліцею Ольги Костриці, з ініціативою відновлення паркової споруди виступила під час нещодавньої прес-конференції президентка Всеукраїнської асоціації кредитних спілок (ВАКС) Ольга Мороз.

І сьогодні ВАКС працює над збиранням коштів для реставрації улюбленої альтанки-ротонди Григорія Павловича. Вона має бути подарунком від представників їхньої асоціації з нагоди ювілею.

Джерело: Земля і Воля

Ще статті по темі

Back to top button