Суспільство

«Грошей ніхто не дає, а розмов дуже багато» – про порятунок альтанки Глібова

Весняні дощові і талі води утворили промоїну на горі в селищі Седнів Чернігівського району, де стоїть легендарна пам’ятка архітектури національного значення – альтанка Глібова. Свою назву вона отримала від імені українського поета Леоніда Глібова, який любив у ній відпочивати. Саме в альтанці він написав усім відомий вірш «Стоїть гора високая». Та цьогоріч пам’ятка опинилась на межі існування. У якому вона нині стані та що робиться для її порятунку, журналіст ЧЕline поцікавився в начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександра Дмитрука. Адже на балансі саме цього управління знаходиться пам’ятка.

«Грошей ніхто не дає, а розмов дуже багато», – перше, що сказав чиновник.

За його словами, вони потрібні, щоб засипати вже згадану промоїну.

«Треба приблизно 500 кубів землі. Ми ще не рахували, скільки на це треба грошей. Проект треба робити. Тільки там ґрунти, які зсуваються. Під’їхати і підійти туди неможливо. Можна працювати тільки вручну. Робота складна, бо землю треба вкладати ярусами», – зауважив чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, кому доручили рятувати «Альтанку Глібова»

Він також повідомив, що дощі, які заливають Чернігівщину мало не щодня, ситуації довкола альтанки наразі не погіршують.

«Усе під контролем. Біля будинку Лизогуба два спеціальні водовідводи зробили, спиляли аварійні дерева, підходи до рівчака прибрали. Це територія Михайло-Коцюбинського райагролісгоспу. Він зараз оформляє документи на землю. Відповідно, сесія обласної ради йому надала доручення щодо ліквідації оцієї промоїни. Над цим питанням робота триває. Зроблено топографічну зйомку, креслення деякі виконуємо. Зараз вирішується питання фінансування, щоб закидати промоїну вручну, й організовується бригада, яка виконає цю роботу», – пояснив  начальник управління містобудування та архітектури ОДА.

Усі потрібні роботи намагатимуться виконати цьогоріч.

«Усе можливе робиться, що в наших силах, але не все можемо», – сказав Олександр Дмитрук.

Ще статті по темі

Back to top button