Краса та здоров'я

Нові стандарти Української медицини: дитячі медичні заклади закривають- батьки у розпачі ЧL

Батьки маленьких прилучан стурбовані, тож у суботу, 16 квітня, вони збираються мітингувати під міською радою. Не менш занепокоєні і працівники медичної установи, адже ліквідація закладу ставить під загрозу їхнє працевлаштування.

Перші підозри про закриття лікарні у тамтешніх медиків з»явилися ще на початку року, коли деякі мами повідомили, що сімейні лікарі стали потихеньку фіксувати для себе  кількість дітей у місті. А коли заклад отримав з Чернігова лист стосовно скорочення ліжко-місць, громада забила на сполох. Бо далеко не кожна родина може собі дозволити для вирішення тієї чи іншої медичної проблеми своєї дитини поїздку до Чернігова або Києва. Сьогодні лікарня має можливість одночасно лікувати півсотні дітей (саме стільки ліжок залишилось у стаціонарі після попереднього скорочення). «Але 50 ліжок  на 11 тисяч дитячого населення Прилук – це вкрай мало, — зазначає завідувачка поліклінічного відділення лікарні Ася Мезріна, —  адже за нормою  навіть на 10 тисяч їх повинно бути 60. Тим більше в період загострення застудних захворювань ця цифра збільшується мало не вдвічі. А ще ж потрібно врахувати, що з найменшими пацієнтами у лікарні перебувають і їхні мами. Відтак ставимо у палати списані ліжка, щоб усіх розмістити». Крім того, Прилуцька міська дитяча лікарня обслуговує не лише міських дітлахів. «Від 4 з половиною до 6-и відсотків ми лікуємо дітей із села, продовжує Ася Мезріна, — і не тільки Прилуцький район, а й Срібне, Варва, Талалаївка, інколи Ічня трапляється. Навіть оперуємо: аденоїди  видаляємо, нескладні операції на вусі проводимо. А тепер батьки через будь-яку дрібничку  повинні їхати або в Чернігів, або в Київ».

То невже понад 11 тисяч маленьких прилучан, а разом з ними і діти з кількох сусідніх районів, залишаться без кваліфікованої медичної допомоги за місцем проживання? Заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Пулін інформацію про закриття лікарні спростовує. Натомість говорить про її цілковиту реорганізацію. А ще звинувачує прилуцьких лікарів у непрофесіоналізмі і роздуванні скандалу: «Скажемо так, допомога там надається на такому рівні дуже-дуже середньому. Реанімація там відсутня. Всі тяжкі діти знаходяться  у Прилуцькій міській лікарні. Дитячу лікарню потрібно реорганізовувати. Дільничні педіатри повинні іти в центри ПМСД. Після 2020-ого року взагалі  не буде дільничних педіатрів як спеціальності. Але вузькі спеціалісти повинні лишатися в цій лікарні, і ця лікарня повинна існувати. Тому немає ніяких взагалі  проблем щодо закриття».

Звичайно, матеріально-технічне забезпечення дитячої лікарні назвати задовільним важко: там забули, що таке капремонт, новітнє обладнання. Але ж хіба медики у цьому винні? Вони виконують свою роботу в тих умовах, які є. І якщо Прилуцька дитяча лікарня існуватиме й далі, як запевняють чиновники, то чи не варто було б комусь з керівництва обласного профільного управління побувати на місці, поспілкуватись з батьками і медиками та чітко їм усе роз’яснити? Замість того, аби підвищувати градус напруги від невизначеності.

Ще статті по темі

Back to top button