Краса та здоров'я

Два жителі області потрапили до лікарні з підозрою на ботулізм

Станом на 7 квітня в області було зареєстровано, лабораторно та клінічно підтверджено два випадки захворюваності на ботулізм, усі вони пов’язані з вживанням річкової риби. І ось знову – лише за два дні (10-11 квітня поточного року) в медичні заклади обласного центру поступили 37-річний житель м. Чернігова та 73-річна жителька Чернігівського району з підозрою на ботулізм.

Про це повідомляють в управлінні охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації.

Спеціалісти ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нині проводять санітарно-епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження для підтвердження діагнозу. Можливою причиною захворювання також є вживання риби в’яленої непатраної домашнього виготовлення.

Отже, попри те, що з 1 квітня нинішнього року на Чернігівщині запроваджено заборону на вилов риби у всіх водосховищах, річках у кореневих водах, у придатковій системі водойм (протоках, гирлах, озерах, ставках та інші водоймах, зокрема й у таких, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені), люди продовжують нехтувати простими правилами уникнення цього серйозного захворювання. А зазвичай риба заражається ботулотоксином через пісок або річковий мул, який може містити збудника хвороби, накопиченого під час перебування під льодом.

Утім, риба – не єдина «домівка» ботулізму. Небезпека може виникнути через вживання м’ясних та овочевих консервів, домашньої ковбаси, що не пройшли відповідної теплової обробки.
Вакцинації проти ботулізму не існує!

Тому аби не наражати себе на небезпеку, варто виважено ставитись до приготування домашньої консервації та річкової риби. А у разі появи перших симптомів хвороби – запаморочення, погіршення зору, задухи, підвищення температури – необхідно не зволікати зі зверненням до лікаря.
Пам’ятайте – у разі такого серйозного захворювання, як ботулізм, лік іде на хвилини!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button