Краса та здоров'я

«Феноменальний» метод: на Чернігівщині від укусів змій лікують «казками»

Щорічно (і 2016-й – не виняток) до медиків звертаються приблизно 20 жителів Чернігівщини після укусів змій.

Якщо ж людину, яка живе, наприклад, у Білорусі чи Прибалтиці, вкусить отруйний плазун, то після введення їй спеціальної вакцини вона вже через кілька годин зможе повернутися до нормального життя. Інша ситуація в Україні загалом і на Чернігівщині зокрема – протиотрути від змій немає. Взагалі.

Що ж думають із цього приводу медики?

Наприклад, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петро Гармаш зазначає: в нашій державі така вакцина не виробляється, а інші країни не поспішають її продавати. Чи-то самим не вистачає, чи-то роблять це навмисно, чи-то профільне вітчизняне міністерство не вважає це за пріоритет, мовляв, скільки в нас тих змій.

У свою чергу заступник Петра Гармаша Володимир Пулін зазначає: ефективно пролікувати людину, яку вкусила змія, наші лікарі здатні: «Кожен, хто постраждав від гадів, потрапляє до реанімації, де до нього застосовують найсучасніші методи лікування. В нашій області ще не було жодного випадку, коли б такому пацієнтові ми не допомогли. Наголошую – медики успішно лікують постраждалих від укусів гадюк».

Відтак, йдеться лише про гадюк, адже інших представників отруйних змій – кобри, ефи, гюрзи, – в нашому регіоні не було і не передбачається. Як і самої вакцини. Отже, робимо висновок: вужики – не кусаються, від гадюки – вилікуємося, а для, наприклад, чорної мамби – не той клімат.

«Минулого року мене в лісі, де я збирав ожину, вкусила в ногу змія, — згадує один із жителів Ріпкинського району. — Нога набрякла, почала зудіти і я відчув, що зараз, мабуть, втрачу свідомість. На щастя, поруч знаходилася моя дружина, яка одразу прийняла рішення – везти мене до сусідньої Білорусі, де в неї живуть родичі. Десь за годину ми на сусідському авто дісталися до Речиці, де в найближчому травмпункті мені ввели сироватку. Звісно, довелося заплатити. Вважаю, що саме їхня вакцина врятувала мені життя».

То як діяти, якщо вас вкусила змія? Володимир Пулін радить: одразу ж викликайте «швидку». Що раніше ви це зробите, то прогноз щодо одужання буде сприятливішим.

Швидше за все, ви потрапите до реанімації або відділення інтенсивної терапії, де отримаєте весь комплекс ургентної терапії. А далі – лікування за показниками вашого стану.

Найчастіше за все змії кусають у ногу. До приїзду «швидкої» варто знерухомити кінцівку будь-якими підручними засобами. На природі підійде палка, парасолька тощо. Не завжди під руками в таких випадках є бинт. Можна використати хустинку, хустку, поясок, шнурок тощо, бо що більше ми рухаємо кінцівкою, то більше скорочуються м’язи, а відтак, отрута інтенсивніше всмоктується в кровоносну й лімфатичну системи. В жодному випадку місце укусу не слід розрізати, припікати, накладати джгут, відсмоктувати отруту, адже такі дії здатні тільки погіршити стан постраждалого. Якщо є аптечка – треба дати людині знеболююче, якомога більше води, що значною мірою зменшить інтоксикацію.

Загалом у постраждалої людини є приблизно дві години до того, як у місці укусу почнуться незворотні некротичні явища. Тому за цей час треба обов’язково дістатися найближчої лікарні.

Отже, будьте обережні у лісі і пам’ятайте: більшість укусів плазунів стаються через нашу неуважність!

Ще статті по темі

Back to top button