Краса та здоров'я

Лептоспіроз: небезпека, профілактика та лабораторна діагностика

Існує низка інфекційних захворювань, які у разі несвоєчасного звернення за медичною допомогою та нехтування наявною симптоматикою можуть бути доволі загрозливими для здоров’я людини. Одна з таких недуг – лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка викликається бактерією роду Leptospira. Хвороба супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем. Джерелом інфекції здебільшого є мишоподібні гризуни, сільськогосподарські, промислові та дикі тварини. Хвора людина на лептоспіроз не несе загрози для оточуючих.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» оснащена новітнім обладнанням і повною мірою забезпечена всім необхідним для своєчасного та якісного проведення діагностичних досліджень на лептоспіроз. А це дозволяє проводити діагностику як біологічного матеріалу, так і зразків з об’єктів довкілля незалежно від пори року.

З початку 2024 року фахівцями лабораторії було досліджено 20 сироваток крові від осіб з підозрою на лептоспіроз, виявлено антитіла до збудника лептоспірозу у 17 зразках. Про це повідомляють у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

При проведенні оперативних заходів по виявленню та запобіганню виникнення нових випадків хвороби здійснено відлов дрібних ссавців за епідпоказниками в антропургічних осередках лептоспірозу. Із 22 доставлених мишоподібних гризунів антитіла до збудника лептоспірозу виявлено у 14 зразках.

Для уникнення захворювання необхідно дотримуватись основних правил:
– використовувати засоби індивідуального захисту при проведенні сільськогосподарських робіт та при контакті із хворими тваринами;
– мити руки із застосуванням мильних засобів;
– при наявності використовувати дезінфікуючі засоби;
– своєчасно та якісно проводити дератизаційні заходи у приватних будинках, підвальних та складських приміщеннях, зерносховищах;
– купатися та ловити рибу лише в тих водоймах де це дозволено.

Відтак лептоспіроз спочатку складно розпізнати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип чи гострі респіраторні вірусні інфекції. До того ж часто-густо захворювання може мати безсимптомний перебіг. Якщо ж ви відчули перші прояви захворювання, не намагайтеся самостійно встановити собі діагноз, не зволікайте і не втрачайте дорогоцінний час, звертайтеся відразу до свого сімейного лікаря.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button