Краса та здоров'я

Як легко кинути курити – поради фахівця

У четвер, 17 листопада, затяті курці мають гарну нагоду кинути курити, адже цього дня світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від тютюну.

– Немає жодного органу та системи людського організму, що не страждали б через тютюн, – стверджує  головний лікар Чернігівського обласного наркологічного диспансеру Петро Седень.

– На жаль, попри потужну санітарно-просвітницьку роботу з боку медиків і громадських організацій, кількість курців в Україні загалом та на Чернігівщині зокрема зменшується дуже повільними темпами.

Особливе занепокоєння медиків викликає той факт, що часто життя без цигарок не уявляє молодь у віці 13-15 років. Прикро, але молоді дівчата та жінки також не поспішають позбутися цієї згубної звички, хоча саме тютюновий дим, у якому міститься понад 40 канцерогенних речовин, здатен викликати в жінок рак шийки матки.

Петро Седень наголошує: Україна посідає 17-те місце у світі за кількістю курців, а понад 9 млн українців вважаються залежними від тютюну.

– Така незадовільна ситуація має як об’єктивне, так і суб’єктивне підґрунтя, – зазначає лікар. – Існує такий термін, як «психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання тютюну». Людина, яка викурює щоденно не менше 3-5 цигарок, стає залежною від них.

Якщо вона не витягне з пачки цигарку і не закурить, у неї починаються симптоми абстиненції: пригнічений настрій, неадекватна реакція, погіршується сон, зникає апетит тощо.

Але «синдром відміни» кардинально відрізняється від алкогольної та наркотичної абстиненції і не може призвести до якихось навіть більш-менш серйозних змін в організмі. Навпаки, минає певний проміжок часу – і людина відчуває покращення свого стану.

Як легко кинути курити. Поради лікаря.

  • Відмовтеся від паління одразу, а не зменшуйте поступово кількість викурених цигарок.
  • Для відмови від цигарок обирайте вихідний день.
  • Коли хочеться курити – з’їжте яблуко або випийте узвар із сухофруктів.
  • У період відмови від тютюну вживайте більше овочів, фруктів або ж синтетичні вітаміни.
  • Обов’язкові гуляйте на свіжому повітрі та виконуйте нетривалі фізкультурні вправи.

Організм віддячить вам за те, що ви нарешті позбулися цієї залежності!

Ще статті по темі

Back to top button