Краса та здоров'я

Метеозалежність: як пережити зміну погоди?

Уже давно зауважили, що погодні умови мають неабиякий вплив на наше самопочуття. І це не дивно, адже люди – діти природи, її невід’ємна частина, тому й здорова людина інколи відчуває певні негаразди при зміні погоди.

Утім, дехто не звертає на це увагу і продовжує займатися своїми звичними справами, а хтось, навіть лежачи на дивані, відчуває найменші температурні та атмосферні коливання. Таких людей і називають метеозалежними, і саме вони у такий період стають «клієнтами» медиків.

Здебільшого «люди-барометри» страждають різноманітними серцево-судинними захворюваннями, багато працюють, мало відпочивають, погано сплять, а вранці почуваються втомленими.

завантаженняКрім того, до метеозалежних належать алергіки, неврастеніки, хворі на хронічні недуги дихальної та опорно-рухової систем. За нестабільної погоди вони здебільшого відчувають загальну слабкість, проблеми з диханням, біль у суглобах. Найнебезпечнішими проявами метеозалежності є інфаркти та інсульти, гострі порушення мозкового кровообігу – стани, що потребують негайного втручання медиків. Словом, зміна погоди може спричинити безліч негараздів людям, які чутливі до її коливань.

Таким станам можна і необхідно запобігати,  — стверджує лікар-кардіолог Чернігівського обласного кардіологічного диспансеру Ігор Філіппов. — Здебільшого люди, які знають, що погода має вплив на їхнє здоров’я, заздалегідь готуються до цього — приймають призначені їм ліки, корегують дієту, частіше відвідують лікаря. А для тих, хто вперше постає перед такими проблемами, я можу порекомендувати ось що: при погіршенні самопочуття під час зміни погоди обов’язково проконсультуйтеся з кардіологом, який призначить відповідні дослідження – ЕКГ, УЗД серця і судин тощо. У розмові з лікарем буде визначено чинники ризику, а в разі необхідності – консультації інших спеціалістів.

Особливу увагу слід приділити профілактиці погіршення самопочуття. Є кілька правил, дотримуючись яких ви почуватиметеся комфортно: рухливий спосіб життя (вважається, якщо людина, не маючи для цього протипоказань, щодня проходить 2-3 кілометри, вона продовжить тривалість свого життя на 5-6 років), влітку – плавання, щовечора – обмивання нижніх кінцівок холодною водою (таким чином загартовуються судини та зміцнюється імунітет). Звісно, не нехтуйте вживанням свіжих овочів і фруктів, які багаті не тільки вітамінами, а й антиоксидантами. Стежте за своєю вагою, адже зайві кілограми чинять негативне навантаження не тільки на травну, а й на серцево-судинну систему, щодня вимірюйте артеріальний тиск, намагайтеся тримати його в діапазоні 120-130 на 80-85 мм рт ст.images

Мабуть, не варто й казати про те, що людям, які не бажають бути залежними від погоди, не слід курити та вживати алкоголь, адже ці потужні фактори ризику не тільки здатні спровокувати метеозалежність, а й спричинити безліч інших негараздів зі здоров’ям. Загалом, дотримуйтесь правил, яких дотримувався відомий китайський довгожитель Гун Лайфа (помер кілька років тому у віці 148 років) – не нервуйте, не їжте страви, які ви приготували більше доби тому, пийте чисту воду, дихайте повільно і з позитивом дивіться на навколишній світ – він вам віддячить хорошим здоров’ям!

Ще статті по темі

Back to top button