Як підготуватися до донації крові: харчування та інші важливі аспекти
Неправильне харчування впливає на якість крові, тому є протипоказанням до донорства. Це стосується не лише алкоголю чи відверто шкідливої їжі на кшталт фаст-фуду. Донори мають щодня отримувати певну кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей, пити достатньо рідини та дотримуватися належної калорійності раціону. Стежити за своїм харчуванням необхідно не лише напередодні процедури донації крові, а постійно.
Про це повідомили у Ніжинському відділенні трансфузіології.
Готуючись до дачі крові, необхідно дотримуватись таких правил:
•Напередодні, ввечері, необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь.
•У день дачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивне фізичне навантаження, прийом алкоголю.
• Не бажано в цей день управляти транспортними засобами через емоційне збудження, яке буває, як правило, у всіх.
• За 2 години до та 2 години після дачі крові палити небезпечно і для Вас, і для того, кому попаде Ваша кров.
Що робити перед здачею крові:
•намагайтесь регулярно і збалансовано харчуватися, •напередодні здачі дотримуйтесь спеціальної дієти;
•вживайте побільше рідини;
відмовтесь від вживання алкоголю за 48 годин до процедури;
•утримайтеся від вживання аспірину, анальгіну і ліків, що містять аспірин і анальгетики, за 72 години до процедури;
•по можливості, не паліть за годину до процедури;
•обов’язково виспіться, відпочиньте.
Як харчуватися перед здачею крові:
•напередодні відмовтесь від жирного, смаженого, гострого, копченого, молочних продуктів, яєць, горіхів, бананів, маринадів.
•рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів).