Краса та здоров'я

На Чернігівщині чоловіки найчастіше хворіють на рак бронхолегеневої системи, а жінки – на рак молочної залози

Сьогодні на Чернігівщині обліковується майже 32 тисячі онкологічних хворих. По місту Чернігову – приблизно 12 тисяч хворих. І щороку на облік стає трішки більше ніж 4000 пацієнтів. Із них – по Чернігову – приблизно 1400 пацієнтів. А 20 років тому онкологічні діагнози ставили усього 2,5 тис. пацієнтів на рік. Тож динаміка справді негативна. Про це розповів Олександр Заїка, в.о. генерального директора КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології», на брифінгу в Чернігівській ОВА.

Нині за смертністю онкологічні захворювання вийшли на другий рівень після серцево-судинних захворювань.

Олександр Заїка розповів, що очолюваний ним заклад функціонує на повну потужність, за 2023 рік пролікували та виписали зі стаціонару майже 11 тисяч пацієнтів. Амбулаторно пролікували 8 тисяч пацієнтів. Провели орієнтовно 5 тисяч оперативних втручань. І зміцнилася діагностична база. Для ранньої діагностики використовують програму медичних гарантій, що дає можливість проводити частину рентгенологічних і ендоскопічних досліджень, згідно з віковими нормами, для раннього виявлення хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікавий спосіб привабити дітей вигадали в бібліотеці на Чернігівщині

«Серед чоловіків топ онкологічних захворювань вже багато років очолює рак бронхолегеневої системи. Друге і третє місце ділять між собою рак передміхурової залози та рак товстого кишківника. Якщо брати жіноче населення, то на першому місці вже дуже багато років лідером є рак молочної залози, на другому місці – зазвичай рак товстого кишківника, третє місце – це рак гінекологічних органів. Оце той топ, що створює нам негативну статистику», – пояснює Олександр Заїка.

За його словами, знизити ризики можна, переглянувши ставлення до свого здоров’я, харчування та стилю життя. Це зменшить, але не повністю унеможливить ризики онкологічних хвороб. До того ж, в усьому світі профілактика спрямована на раннє виявлення захворювань.

Також Олександр Заїка каже, що дуже важливо розвіяти міфи щодо онкологічних хвороб.

«Рак – це не фатальна, а хронічна хвороба. Завдяки сучасним методикам і сучасному лікуванню можна цю хворобу перевести в хронічний стан і лікувати доволі довго, як і решту хронічних неонкологічних хвороб, що піддаються лікуванню. Навіть якщо занедбаний випадок раку, зараз методи лікування дають можливість пацієнтам жити довго», – каже Олександр Заїка.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button