Краса та здоров'я

На Чернігівщині померла людина від лептоспірозу

Зареєстрований летальний випадок від лептоспірозу на території Лосинівської громади. Про це повідомляють у Лосинівській громаді.

Ніжинський міськрайонний відділ ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» повідомляє, що 24 жовтня 2023 року лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» підтверджено випадок захворювання на лептоспіроз у мешканки с. Галиця, яка перебувала на лікуванні в лікарні та померла 21 жовтня 2023 року.

На жаль, у громаді почастішали випадки захворювання на лептоспіроз.
Найближчим часом буде проведена суцільна дератизація на території с. Галиця.
Також закликаємо мешканців громади та керівників підприємств, котрі проводять діяльність на території громади, вжити заходів із профілактики захворювання на лептоспіроз і провести дератизацію для недопущення поширення хвороби.

Довідка. Лептоспіроз – небезпечна зоонозна (спільна для тварин і людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного та спинного мозку) та смерті.

Джерелами збудників лептоспірозу являються інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишоподібні та водоплавні гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.

Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть летальних (у разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу та лікування).

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може мати безсимптомний перебіг. Якщо у вас є симптоми захворювання і ви нещодавно контактували з хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали відповідну їжу, воду – зверніться до лікаря. У випадку підозри на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button