Краса та здоров'я

На Чернігівщині захворюваність на рак суттєво вища, ніж по Україні: як знизити ризики

В Україні онкологічні хвороби – одна з основних причин смертності. За останні 10 років щорічно понад 160 тисяч українців стають онкохворими. Із них 90 тисяч помирають від раку, зокрема приблизно 30% – упродовж року після встановлення діагнозу. Тому дуже важливі заходи, спрямовані на підвищення обізнаності населення щодо ранньої діагностики та профілактики раку.

Показник захворюваності на Чернігівщині у 2020 році становив 342,2 на 100 тисяч населення. Що є вищим на 30,2% від показника по Україні. В 2021 році показник становив 375,2 на 100 тисяч населення, що знову ж на 34,2% вище загального показника по Україні. Тож проблема для нашого регіону дуже актуальна. І є ознакою проблеми у сфері профілактики й обізнаності населення. Про це зазначалося на брифінгу в медіацентрі Чернігівської ОВА, що був присвячений проблемам онкології.

За словами Олександра Чепурного, генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», є фактори, які сприяють розвитку ракових захворювань.

«Насамперед це спадковість або генетична схильність. Віруси: папіломи людини, гепатитів В і С. Фізичні фактори, зокрема різні види випромінювань – такі, як іонізуючі й ультрафіолетові випромінювання. Екологічні фактори – забруднення довкілля, оброблення пестицидами сільгосппродукції. Гормональні порушення, передракові захворювання. Старіння та фактори ризику, пов’язані зі способом життя – куріння, вживання алкоголю, відвідування солярію, вживання нездорової їжі, надмірна вага тіла та недостатня фізична активність», – зазначає Олександр Чепурний, генеральний директор ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Достеменно доведено, що виникненню 43% ракових захворювань можна було б запобігти, вчасно змінивши поведінкові звички. Насамперед змінити ставлення до власного здоров’я. На жаль, у більшості випадків люди звертаються до лікарів, коли вже хвороба прогресує.

Також основна маса населення ігнорує щорічні профілактичні огляди, що сприяє збільшенню занедбаних форм онкологічних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Городнянській міській раді провели обшуки

А ще суспільству притаманна онкофобія, це коли люди не хочуть проходити онкоскринінг, побоюючись почути слово «рак». І цей страх відтерміновує звернення до лікаря та лікування хронічних захворювань, які надалі можуть призвести до онкодіагнозів.

«Важливим фактором є відмова від шкідливих звичок, насамперед тютюнопаління. За нашими даними, в Чернігівській області частка населення, що викурює 15-20 цигарок на добу, вдвічі перевищує аналогічний показник по Україні. В тютюновому диму міститься велика кількість канцерогенних речовин, які провокують появу злоякісних пухлин.

Важливу роль відіграє також раціональне харчування та здорова їжа. Щоправда, вміст продуктів на сьогодні не обходиться без добавок. На сьогодні у середньостатистичній ковбасі міститься не менш ніж 80 добавок. Це не означає, що треба відмовитися від продуктів промислового виробництва, але корисніше запропонувати дитині яблуко, а не чипси чи снеки.

Важливий фактор – відмова від вживання алкоголю, бо безпечної дози алкоголю не існує.

Треба відмовитися від відвідування солярію. Ультрафіолетове опромінення провокує мутацію в клітинах шкіри і може зумовлювати ріст меланоми, однієї із найагресивніших форми раку», – наголошує Олександр Чепурний.

Також не варто недооцінювати такий фактор, як фізична активність.

«Приблизно чверть усіх випадків раку у світі пов’язана з недостатньою фізичною активністю та зайвою вагою. Фізична культура та спорт допомагають знизити ризик появи раку молочної залози, товстої кишки, жовчного міхура та інших органів.

Важлива і вакцинація, зокрема проти вірусів, що спричиняють рак печінки та рак шийки матки», – пояснив Олександр Чепурний.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button