Продукти, які допоможуть легко і швидко схуднути
Немає на світі жінки, яка в певний період свого життя не намагалася б удосконалити свою фігуру з допомогою спортзалу, дієт тощо.
Проте здебільшого такі експерименти з харчуванням закінчуються або швидким поверненням ваги, або проблемами зі здоров’ям. Тож сьогодні ми розглянемо основні групи продуктів, на які треба звернути увагу під час дієти.
Є п’ять основних груп продуктів, на яких має базуватися правильна дієта, що не нашкодить вашому здоров’ю.
Почнемо з першої та усім відомої групи. Це білки.
Білок також відомий нам, як протеїни, поліпептиди. Це основний будівельний матеріал організму. Він необхідний для підтримки м’язових обсягів, відновлення травмованих і заміни відмерлих тканин у всіх органах (наприклад, волосся, нігтів і шкіри), для відновлення пошкоджень м’язів, що відбувається на тренуваннях. Білок необхідний для виробництва червоних тілець крові і нормального функціонування кількох гормонів. Також він відіграє життєво важливу роль у функціонуванні імунної системи.
Без достатньої кількості білка наш організм просто не зможе підтримувати свою життєдіяльність,зокрема це стосується спортсменів, адже фізичні навантаження підсилюють природний процес розпаду та перебудови м’язової тканини, а отже, збільшується потреба в «будівельному матеріалі» для м’язових клітин.
До продуктів, багатих на білки, належать:
М’ясо, зокрема кролятина, телятина, конина,але в жодному разі не споживайте свинину та баранину, адже це найкалорійніше м’ясо.
Приблизна кількість білка у 100 г м’яса коливається від 14 до 20 грамів.
З м’яса птиці для тих, хто на дієті, підійде курка чи індичка, але не качка.
Що стосується риби, то тут обмежень немає, адже риба є дуже корисною та поживною.
Горіхи дуже калорійні, тож скоротіть їх споживання до 10-20 штук на день. Найкориснішим горіхом для жінок вважають мигдаль.
Ще білок містять гриби. Якщо у вас немає алергії чи шлункових проблем, то гриби можна споживати в необмеженій кількості.
Також до джерела білків належать молоко, бобові, зернові тощо.
Наступна група – це клітковина.
Клітковина – полісахарид, продуктом гідролізу якого є глюкоза. Більшість рослинних організмів містить клітковину, що є основою будови клітинних мембран. Клітковина – це харчові волокна, що складаються зі складних вуглеводів. Вони мають особливий склад, тому не перетравлюються шлунковими ферментами. І саме така їх властивість цінна. Клітковина – це справжній чистильник нашого кишечника, вона просто «змітає» залишки їжі та шлаки з його стінок.
Продукти, багаті на клітковину, – це хліб, макарони, каші. Ви спитаєте, які макарони на дієті? Звісно, все це має бути виготовлене з цільного зерна. Також клітковина присутня у фруктах та овочах, що не пройшли термічної обробки. Денна норма клітковини для схуднення не повинна перевищувати 35 грамів.
Наступна група «жироспалюючих» продуктів.
Так, існують продукти, від яких людина худне. Їх кілька, і вони не тільки не додають додаткових кілограмів, але навіть спалюють зайвий жир.
Перший і головний жироспалюючий продукт – грейпфрут. Він доволі давно є невід’ємною частиною жироспалюючих дієт, проте тільки тепер з’явилися неспростовні докази позитивного впливу цього фрукта на рівень інсуліну в організмі, а отже і на процеси спалювання жирів.
Також до жироспалюючих продуктів належать: ананас, імбир, кориця, зелений чай, малина, капуста, оливки й оливкова олія.
Наступна група – це кисломолочні продукти.
Кисломолочні продукти – група молочних продуктів, що виробляються з коров’ячого молока, молока овець, кіз, кобил та інших тварин або його похідних (вершків, знежиреного молока і сироватки) шляхом ферментації. Кисломолочні продукти відрізняються від прісного молока дещо меншим вмістом лактози, вищим високим вмістом молочної кислоти, певним вмістом спирту – зазвичай не вище 1 %, а так само наявністю великої кількості мікробних тіл із заквасок.
У зв’язку з меншим вмістом лактози, кисломолочні продукти зазвичай добре переносяться навіть тими людьми, що відчувають дискомфорт при вживанні прісного молока.
Вміст білка, кальцію та фосфору в кисломолочних продуктах приблизно такий, як і в прісному молоці. Жирогенність визначається процентним вмістом жиру і може легко регулюватися. До кисломолочних продуктів належать: кефір, домашній сир, ряжанка, сметана, йогурт тощо. Але для дієти оберіть кисломолочні продукти без добавок і з жирністю не більше 1 %.
І остання група – це овочі та фрукти. Ці продукти мають переважати у вашому раціоні. На думку дієтологів, прекрасний спосіб привести в хорошу форму своє тіло – вживати фрукти й овочі, зокрема в літній період. Фруктово-овочева дієта легко переноситься завдяки своїй невисокій калорійності і вмісту рослинної клітковини. До речі, саме клітковина, що не розщеплюється в шлунку, створює відчуття ситості та позбавляє від відчуття голоду на тривалий час. Також корисним буде влаштування розвантажувальних днів на овочах і фруктах, це допоможе очистити організм від шлаків та дасть хороший старт для початку дієти. Споживайте більше огірків, листків салату, капусти, петрушки, кропу, броколі, помідорів. Однак варто зменшити споживання абрикосів, авокадо, бананів і винограду.
Для пиття фахівці радять столову, очищену або мінеральну воду без газу, зелений чай без цукру, фреші, розбавлені водою в співвідношенні 1:3. Напередодні розвантажувального дня, бажано ввечері, рекомендується вдатися до проносного засобу несильної дії. Таким чином ви підготуєте свій кишечник. Достатньо дотримуватися подібних розвантажувальних днів раз на тиждень – і за місяць ви втратите 3-5 кг виключно на овочах і фруктах. Одноденну дієту, в основі якої фрукти й овочі, можна застосовувати тривалий час.
Ми звернулися до дієтолога Юлії Кротко і вона навела приклад жироспалюючого меню:
-При складанні жироспалюючого меню треба враховувати, що кожен прийом їжі повинен містити певні складові, Ви в жодному разі не маєте бути голодною, треба лише правильно розрахувати кількість калорій і скомпонувати ті чи інші продукти.
Важливо пити багато рідини – 2-2,5 л на день, оскільки можуть виникнути запаморочення та відчуття слабкості.
Крім цього, дефіцит рідини уповільнює обмінні процеси, а тому організм витрачає меншу кількість калорій.
Такий спосіб харчування допоможе схуднути, не втрачаючи м’язову тканину, а також зменшити жировий шар.
Тож будьте стрункою без шкоди для власного здоров’я!