Краса та здоров'я

Наркотичний дурман не відступає: у місті майже дві тисячі наркозалежних

Сьогодні 26 червня міжнародна медична спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотичних речовин.

Попри потужну масово-розяснювальну роботу щодо шкідливості вживання наркотичних речовин, кількість залежних від цієї згубної та в більшості випадків смертельної залежності на Чернігівщині практично не зменшується.

«З огляду на певне розпорошення населення регіону, його загальне постаріння і відсутність великих промислових міст, на тлі інших регіонів України в плані поширення наркоманії Чернігівщина має непоганий вигляд», – стверджує головний лікар Чернігівського обласного наркологічного диспансеру Петро Седень. 

– З цією проблемою ми маємо «хитку стабільність». Якщо вз’яти окремі роки, то ситуація з поширенням наркоманії серед населення має такий вигляд: у 2011 році на обліку в нашій службі перебувало 1 858 осіб, в 2013-му – 1 750, у 2015-му з діагнозом «наркоманія» на обліку знаходилося 1 756 осіб.

Зараз ми маємо 1 754 наркозалежних, більшість із них вживають опіоїди. А от кількість людей, які вдаються до вживання каннабіноїдів, важко визначити, як важко визначити і ту кількість залежних, що «підсіли» на таблетовані психоактивні речовини.

Відтак медики наркодиспансеру мають усе необхідне, щоб здійснювати роз’яснювальну роботу та своєчасно впроваджувати ефективне лікування наркозалежних. Окрім традиційних методів лікування, які розробили спеціалісти Міністерства охорони здоров’я України, використовується також метадонова замісна терапія.

«Метадонова замісна терапія – один з дієвих методів позбавлення людини наркотичної залежності, який використовують практично в усіх розвинених країнах світу», – продовжує Петро Седень. 

– Вона реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я та спільної Програми ООН по ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС).

Ця програма насамперед має на меті соціалізацію наркозалежних, відмову їх від внутрішньовенного вживання речовин. Терапія здійснюється за повного контролю з боку лікаря-нарколога та вимагає призначень інших спеціалістів. Застосування метадону має низку переваг. По-перше – низька собівартість препарату, по-друге – його доза, на відміну від інших опіатів, не зростає до безкінечності, по-третє – його дія триває від 12 до 24 годин, що вирізняє метадон серед інших речовин цього ряду.

Відтак, на Чернігівщині розроблено обласну програму боротьби з наркоманією на період до 2020 року, до неї затверджено відповідні доповнення. Якщо програма буде належним чином профінансована, вона активніше втілюватиметься в життя.

Ще статті по темі

Back to top button