Краса та здоров'я

Нестерпна спека та посилене потовиділення: як зробити літо комфортним?

Літо… Спершу ми з нетерпінням чекаємо його приходу, а потім потерпаємо від нестерпної спеки та безжально палючого сонця, страждаємо від алергій, неприємних висипів і посиленого потовиділення.

Що ж робити, щоб протягом усього спекотного дня почуватися свіжою та бадьорою?

Потовиділення – процес життєво необхідний. Випаровування вологи з поверхні нашої шкіри діє як кондиціонер, не допускаючи перегріву й охолоджуючи. Крім того, разом із потом природним шляхом виділяються і різні шлаки, вироблені в процесі обміну речовин. Згадайте, що саме заради цього бажаного звільнення від відходів ми іноді залюбки відвідуємо сауну.

Піт не має запаху та складається з води і невеликої домішки хлориду натрію, але коли він виступає на поверхню шкіри, то зустрічається з бактеріями – а разом вони утворюють неприємний запах.

Ще з давніх часів люди намагалися щосили боротися з цим, вони використовували олії, соки рослин і квітів… Але це лише маскувало й посилювало запах.

Сьогодні ж для боротьби із запахом поту існує велика кількість засобів: дезодоранти, кулькові дезодоранти, део-спреї, део-кристали , део-креми та пудри.

З’ясуймо, що і як працює:

Део-спреї містять речовини, що попереджають зростання бактерій. Спреї освіжають і перешкоджають виникненню запаху, утворюючи на поверхні шкіри тонку плівку.

Део-кристали – це обточені у вигляді прямокутника кристали солей калію або алюмінію, які також запобігають утворенню неприємних запахів. Достатньо вмочити камінь у воду і кілька разів провести ним у потрібному місці.

Дезодоранти містять ферменти, що запобігають руйнуванню поту й, отже, виникненню запаху.

Рідини кулькових дезодорантів наче обволікають молекули поту і таким чином абсорбують (поглинають) запахи.

Дезодоруючі креми або пудри для тіла охолоджують і створюють відчуття свіжості та легкості.

Якщо ви страждаєте від дуже сильного потовиділення, то вам слід придбати дезодорант із позначкою «антиперспірант». Цей продукт містить сполуки алюмінію, що звужують пори. У результаті нанесення антиперспіранту виділення поту та запаху суттєво знижується.

Однак застосовувати такі дезодоранти слід економно — не частіше одного разу на день і протягом короткого періоду часу. Бо шкідливі речовини накопичуватимуться в організмі і не встигатимуть виходити, тож можуть спричинити захворювання (закупорку пор під пахвами, алергічні реакції, запалення лімфовузлів).

Наносити дезодорант слід на чисту, суху шкіру, волосся з-під пахв слід видалити, таким чином зменшивши площу утворення бактерій.

Не одягайтеся одразу після використання дезодоранту,адже його має поглинути ваша шкіра, а не тканина!

Не носіть у спеку вузький тісний одяг. Найкраще підійдуть вільні, легкі вироби з бавовни та льону.

Не забувайте, що з потом ви втрачаєте значну кількість рідини. Запаси слід регулярно поповнювати! Дефіцит рідини — одна з головних причин почуття слабкості, млявості та порушення кровообігу в дуже спекотні дні.

Як напої найкраще підійдуть мінеральна вода без газу, овочеві соки та трав’яні чаї. Але не споживайте їх холодними, краще пийте рідини кімнатної температури, так вони краще втамують вашу спрагу!

Ще ви можете звернути свою увагу на охолоджуючі спреї для тіла або гелі для ніг. Здебільшого вони зроблені з дистильованої води з додаванням ментолу. Нанесіть їх — і вже за кілька хвилин прохолода огорне вас!

Почувайтеся комфортно у літні дні!

Ще статті по темі

Back to top button