Краса та здоров'я

Протезування зубів види, ціни та нові технології при повній відсутності зубів

Зубний протез – це стоматологічне пристосування, яке замінює відсутній зуб або покриває дефекти зубів. Ці стоматологічні пристосування включають імплантати, коронки, мостоподібні протези, зубні протези і вініри. Деякі з них можуть бути знімними або постійно закріпленими в роті. Якщо ви вважаєте, що протез може принести вам користь, ваш стоматолог або ортопед може визначити найбільш ефективний варіант відповідно до ваших стоматологічних потреб.

Види зубних протезів

Асортимент зубних протезів може здатися приголомшливим, але розрізнити легко, як тільки ви дізнаєтеся, що робить кожен з них. Ознайомтеся з цими чотирма типами протезів:

Зубні імплантати. З імплантатами ключ до розгадки криється в назві. Зубні імплантати імплантуються в кістку щелепи подібно до кореня зуба і можуть замінити один, кілька або цілі ряди зубів.

Коронка. Коронки закривають один пошкоджений зуб або утворюють частину мостовидного протеза, де коронки встановлюються з кожного боку одного або декількох вставних зубів. Зубна коронка – це нове покриття для пошкодженого зуба.

Коронка може бути виготовлена з металу або порцеляни. Коронки, як правило, є хорошим довгостроковим рішенням для зубів, які були сколені, потріскалися або зношені. Але зуби, які потребують значного обсягу реставрації, піддаються набагато більш високому ризику поломки, згідно з дослідженням 2018 року, опублікованим в журналі стоматології.

Зубні протези. Зубні протези бувають частковими, і замінюють кілька вставних зубів. Або повними, і замінюють ряди вставних зубів.

Вініри. Вініри – це тонкі оболонки, які покривають знебарвлені або сколені зуби, щоб поліпшити їх зовнішній вигляд. Вініри можуть допомогти поліпшити колір і зовнішній вигляд природних зубів, покриваючи їх тонкою, природною оболонкою.

Ось типовий процес встановлення:

  1. Стоматолог видалить зовнішній слой емалі з ваших зубів і зробить зліпок.
  2. Використовуючи прес-форму, зубні техніки виготовлять ваші вініри з порцеляни або композитного матеріалу на основі смоли. Цей процес може зайняти пару тижнів.
  3. Потім вініри кріпляться до ваших зубів. Ультрафіолетове світло використовується для швидкого затвердіння цементу, який утримує вініри прикріпленими до ваших зубів.

У вас повинні бути відносно здорові зуби, щоб підтримувати вінір. Вініри можуть прослужити від 10 до 15 років, перш ніж їх потрібно замінити.

1414asd

Як виготовляються зубні протези?

Щоб виготовити зубний протез, лікар-стоматолог проведе ретельну оцінку ваших зубів і порожнини рота, зробить рентгенівські знімки зубів, використовуваних для зубного протеза. Це дає можливість надати вам протез, який дозволяє вам нормально їсти, говорити і відмінно виглядає.

На наступному етапі стоматолог зазвичай знімає зліпок існуючих зубів. Потім він відправляє зліпок в зуботехнічну лабораторію. Згідно з вашим вибором, зубні протези можуть бути виготовлені з різних матеріалів, включаючи фарфор, композитну смолу, акрил і цирконій.

Після виготовлення протезу процедура установки залежить від того, який зубний протез ви отримуєте. Щоб встановити імплантати, стоматолог повинен хірургічним шляхом вставити титановий імплант у вашу кістку. А потім ви повинні почекати кілька місяців, перш ніж встановлювати протез, щоб переконатися, що імплантат правильно встановлений і закріплений в кістці.

Якщо ви отримуєте коронку, мостоподібний протез або вініри, ваш лікар може видалити або витравити частину поверхні зуба, щоб підготувати її до протезування зубів. Зубні протези необхідно перевірити, щоб переконатися, що вони щільно і зручно сидять у вас в роті.

Протези замінюють або відновлюють відсутні або пошкоджені зуби. Вони можуть зробити набагато більше, ніж просто поліпшити вашу посмішку. Відсутній зуб може вплинути на вашу здатність жувати і підвищити ризик захворювання ясен. Відсутній зуб також може вплинути на здоров’я кісток щелепи і піддати ризику інші зуби.

ad25wds

Висновок

Існує кілька типів незнімних стоматологічних протезів, таких як коронки і імплантати, а також знімні пристрої, включаючи повні або часткові зубні протези, які можна виймати в міру необхідності.

Для отримання коронки часто потрібно дві зустрічі. У типовому процесі установки зубної коронки стоматолог:

  1. Заповнює всі порожнини в пошкодженому зубі (при необхідності).
  2. Обточить зуб, щоб підготувати його до установки коронки.
  3. Встановіть тимчасову коронку на зуб, в той час як постійна коронка виготовляється в лабораторії.
  4. Через кілька тижнів встановіть постійну коронку, яка буде закріплена на місці.

Стоматологічні клініки, які можуть виготовляти коронки на місці, можуть запропонувати коронки в той же день.

Коронки вважаються відносно постійним рішенням. Як тільки коронка встановлена, вона повинна прослужити від 5 до 15 років або навіть довше при правильному догляді. Ви повинні чистити зуб з коронкою так самое зубною ниткою, як і будь-який інший зуб. Коронка може тріснути або відколотися з часом, або цемент, що утримує її на місці, може розм’якшити. Це може дозволити бактеріям проникнути всередину і заразити зуб.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button