Краса та здоров'я

Обережно: на Чернігівщині вже прокинулись кліщі

Щойно ми почали помалу оговтуватися від зимових «болячок» – грипу та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій, як з’явилась пошесть у вигляді маленьких, практично невидимих істот, які жадають людської крові, причому будь-якої: дитячої, чоловічої, жіночої, аби тільки до об’єкта укусу можна було б дістатися. Ні, це не вампіри, які бажають перетворити вас на монстра, йдеться про кліщів, які цього року через різке потепління напрочуд рано з’явилися в місцях своєї дислокації – у лісі, на зелених галявинах, у парку, на березі річки і навіть на міських клумбах.

І поки медики ще не б’ють на сполох стосовно нашестя кліщів (хоча, власне, привертати увагу до них особливо нікому, бо в санепідемстанціях посади ентомологів уже давно скорочені), це не привід не зважати на цю проблему. Хоч кліщі Полісся не такі жорстокі, як кліщі Сибіру, втім, вони теж здатні лише через один укус завдати непоправної шкоди людині, яка може на все життя залишитися інвалідом.

Енцефаліт, анаплазмоз, моноцитарний ерліхіоз, рикетсіоз, бореліоз – це все страшні назви захворювань, які переносять кліщі, і кожне з них здатне (звісно, в разі пізнього звернення по медичну допомогу) вкласти людину в могилу!

На щастя, в нашому регіоні більшість цих хвороб не зустрічається, хіба що кілька випадків кліщового енцефаліту раз на 10-15 років. А от бореліоз зустрічається, причому його із впевненістю можна вважати ендемічним (притаманним саме цій місцевості) захворюванням.

«Практично немає жодного органа та системи людського організму, яка не страждала б від бореліозу (хвороби Лайма), якщо, звісно, його діагностують в лабораторії, — стверджує невролог поліклініки УМВС України в Чернігівській області, лікар вищої категорії Олександра Єрмак. – Хвороба посідає перше місце в Україні за рівнем зоонозів — захворювань, спричинених тваринами та комахами. Бореліоз, на жаль, розвивається непомітно після укусу кліща, інфікованого спірохетами роду Borellia, резервуаром яких є гризуни та деякі тварини. На місці укусу одразу ж з’являється червона еритема (до речі, після укусу енцефалітного кліща такої еритеми не буде). Інкубаційний період – від зараження до перших ознак займає від 2-х до 30-ти днів, хоча інколи скорочується до кількох годин. Непокоїть головний біль, біль у суглобах, животі, горлі, м’язах, може підвищуватися температура. Без відповідного лікування настають ураження нервової системи аж до паралічу, опорно-рухового апарата, серця і судин. Отже, захворювання дуже і дуже серйозне!»

Медики застерігають: після укусу кліща не варто зволікати, а треба якомога швидше звернутися по допомогу до найближчого травмпункту, де вам видалять комаху. І якщо тамтешні лікарі не спрямують вас до інфекційного відділення, завітайте до дільничного або сімейного лікаря і вимагайте скерування на аналіз крові – в лабораторії повинні з’ясувати наявність імуноглобулінів М та G, що свідчать про зараження хворобою Лайма. Зазвичай бореліоз лікують антибіотиками протягом місяця залежно від його перебігу. І якщо хвороба не перейшла в задавнену стадію, є перспектива, що через деякий час ви забудете, що були в серйозній небезпеці.

Звісно, хворобі Лайма, як і будь-якій іншій, краще запобігати, ніж потім її лікувати. Тому під час перебування на лоні природи, зокрема на лісових галявинах, закривайте одягом відкриті ділянки тіла та якомога частіше оглядайте себе на предмет виявлення кліща. І ще: кліщі не стрибають на людину з дерев! Вони взагалі не здатні стрибати, а заповзають на тіло з трави та кущів заввишки не більше півтора метра, вище ця істота не може піднятися. Крім того, якщо вже так сталося, що вам встановили діагноз «бореліоз», для ваших рідних, близьких та інших навколишніх ви не заразні. Тому лікуйтеся на здоров’я і живіть із впевненістю, що обійдеться без ускладнень.

Отже, бережіться кліщів, аби не провести теплу пору року на лікарняному ліжку!

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button