Краса та здоров'я

У школі на Чернігівщині виявили збудника кишкової інфекції

Спеціалістами Ніжинського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за результатами мікробіологічного дослідження капусти, яка призначалася для вживання в їжу учнями однієї зі школи-ліцею, було виявлено збудника ієрсиніозу – грамнегативну паличку сімейства  Enterobacteriaceae — Yersinia enterocolitica. Про це повідомляють у чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Проби овочів  у навчальному закладі провели фахівці Носівського відділення Ніжинського МРВ ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» у результаті моніторингового візиту. Отриману культуру доставлено до лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» для підтвердження.

 За результатами досліджень та задля попередження у школі-ліцеї спалаху гострої кишкової інфекції лист з рекомендаціями надіслано відділу освіти, сім’ї, молоді і спорту Макіївської сільської ради та керівництву закладу.

Відтак рекомендовано: провести дезінфекцію на харчоблоці та у складському приміщенні ліцею, де зберігаються овочі; у навчальному закладі здійснити дератизаційні роботи; заборонити приготування салатів із сирих овочів (капусту, що призначена для приготування страв, використовувати лише після відповідної термічної обробки); кухарям дотримуватися правил приготування їжі та зберігання продуктів харчування, а також виконувати правила особистої гігієни.

Довідково: ієрсиніоз – гостре інфекційне зооантропонозне захворювання, яке характеризується токсико-алергічною симптоматикою, ураженням травного тракту і важким перебігом. Резервуаром інфекції у природі є гризуни (особливо синантропні мишовидні), свійські тварини, собаки.

Збудник Yersinia enterocolitica належить до одного виду зі збудником чуми. Втім, вона не така агресивна, але епідеміологи відзначають її важке розпізнавання та симптоматику. Зазвичай хвороба передається фекально-оральним шляхом через вживання забруднених овочів, фруктів, молока, м’яса, що не пройшли термічної обробки після тривалого зберігання у холодильнику чи підвалі.

Ще статті по темі

Back to top button