Краса та здоров'я

Сезонний грип: що робити, аби не захворіти?

Наближаються холоди, а з ними й застудні захворювання.

За повідомленнями епідеміологів, на жаль, цієї осені та зими не обійдеться і без грипу.

Як стверджує головний інфекціоніст Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Світлана Ворона, враховуючи циклічність розвитку вірусу грипу, цього сезону до нас знову «завітає» грип штамів Н1N1, Н3N2, а можливо й грип типу В, які, за попередніми прогнозами, активізуються наприкінці жовтня-початку листопада.

«Утім, не має особливого значення, який вид грипу «хазяйнуватиме» на Чернігівщині, – зазначає Світлана Ворона. – Головне – це профілактика, яку починати необхідно вже зараз».

Отже, аби якомога ефективніше убезпечити себе від грипу та ГРВІ, необхідно:

— дотримуватися здорового способу життя, почавши хоча б із відмови від тютюну та алкоголю;

— близько 30 хвилин на день приділяти фізичним вправам і частіше бувати на свіжому повітрі для кращої вентиляції легенів;

— намагатися без зайвої необхідності не користуватися громадським транспортом та уникати місць скупчення людей;

— урізноманітнити свій раціон, до якого обов’язково повинні входити свіжі фрукти та овочі, особливо болгарський перець, часник і цибуля. Вживати відвар шипшини, малини, калини, багаті на вітамін С лимони, ківі, мед;

— уникати переохолодження, одягатися згідно з погодою, дотримуватися правил особистої гігієни – частіше мити руки з милом і робити вологе прибирання і провітрювання житлових приміщень.

Чи не найефективніший спосіб попередження грипу – специфічна профілактика за допомогою вакцин.

«Для здійснення вакцинації, для якої рекомендовані «Ваксигрип» та «Інфлувак», потрібно найближчим часом (адже імунітет буде розвиватися протягом 2-3 тижнів) звернутися до свого дільничного терапевта або сімейного лікаря, який випише рецепт для придбання вакцини в аптечній мережі.

У першу чергу, вакцинація проти грипу необхідна дітям, вагітним жінкам, людям після 60-ти років, а також тим, хто хворіє на хронічні недуги бронхолегеневої системи», – зауважує Світлана Ворона.

Ще статті по темі

Back to top button