Краса та здоров'я

Схуднути швидко: вчені назвали ще один каталізатор ожиріння

Міжнародна група вчених з Британського університету провела серію досліджень, в результаті яких дійшла висновку, що сон може стати перешкодою для бажаючих скинути зайву вагу: це стосується як його нестачі, так і надлишку.

Десятки досліджень довели, що хронічне недосипання збільшує почуття голоду на 40%. Це обумовлено тим, що нестача сну порушує вироблення гормонів насичення і голоду — греліну і лептину, в результаті чого сигнал про насичення доходить до мозку тоді, коли ви вже давно переїли і до організму потрапили сотні зайвих калорій.

Те ж саме відбувається і тоді, коли людина спить занадто багато: процес порушується за такою ж схемою. Детальніше про результати роботи вчені написали в періодичному виданні університету.

Дієтологи закликають уважніше стежити за режимом сну: оптимальний варіант — коли людина засинає і прокидається в один і той же час, тим самим дисциплінуючи організм, який стане подавати об’єктивні сигнали про втому і голод.

Також вчені радять стежити і за якістю сну: якщо ви відчуваєте себе розбитим після 8-годинного відпочинку, довго не можете заснути або прокидаєтеся від найменшого шурхоту, це привід звернутися до лікаря: недосипання через якийсь час може спровокувати розвиток ожиріння.

Джерело: «Знай.ua»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button