Краса та здоров'я

Цілющі властивості льону: очищення організму та покращення стану шкіри

Льон вже дуже давно, довгі століття, служить людині. Його волокна досі використовують для виготовлення тканин, а борошно з льону та його олію застосовують в кулінарії. Багато століть тому, ще в бронзовому столітті, із суміші борошна пшона, пшениці та льону випікали коржі. До теперішнього часу насіння рослини застосовують для очищення, оздоровлення організму. Їх обволікаючі властивості використовують для лікування різних захворювань травної системи і багатьох інших недуг.

Фахівці рекомендують включати цей лікувальний продукт в програми по зниженню ваги. За допомогою насіння проводять очищення кишечнику від шлаків. За допомогою відварів, настоїв лікують закрепи, так як вони збільшують моторику кишечнику. Дуже корисна льняна олія, яку можна придбати в аптеці або спеціальному відділі супермаркету.

Давайте докладніше поговоримо сьогодні про цей корисний продукт. З’ясуємо, чим корисне насіння льону, яке в нього застосування, протипоказання, користь і шкода, розглянемо рецепти приготування.

Властивості, користь насіння льону

d4246658c8a1af02af055e81c0eb55a2-1Користь цього корисного продукту пов’язана з його складом. Відзначимо, що у складі насіння є важливі, потрібні організму речовини: магній, калій і марганець. Є незамінні амінокислоти, вітамін Е, а також ефективні природні антиоксиданти. Крім того, насіння містить природну клітковину. Її волокна не перетравлюються, а виходять з організму природним чином. При цьому відбувається м’яке очищення тонкого, товстого кишечнику від скупчених шлаків, отруйних, токсичних відкладень.

Одне з головних переваг цього продукту – високий вміст необхідних організму, дуже цінних жирних кислот Омега 3. Ці речовини захищають від хвороб, підтримують нормальну роботу серця, головного мозку і суглобів.

Тому лікарі рекомендують своїм пацієнтам регулярно приймати льняну олію або пити відвари, настої з насіння. Це особливо важливо для людей літніх. Цілющі засоби на основі насіння захищають від старечого недоумства, запобігають хвороби серця, судин. Дуже корисні ці засоби при  захворюваннях суглобів, так як позитивно впливають на пошкоджені тканини хряща, усувають запалення.

Ще одною цінною якістю продукту є наявність в їх складі лігнінів. Ці дивовижні речовини мають найважливішою властивістю знижувати ризик виникнення онкологічних захворювань молочних залоз у жінок.

Насіння льону – застосування в медицині

Продукт рекомендується застосовувати при комплексному лікуванні хвороб травної системи, печінки, підшлункової залози і щитовидки. Регулярне застосування насіння або олії в їжу, прийом цілющих засобів, значно знижує ризик розвитку тромбозів, покращує стан серця, судин. Крім того, застосування насіння, продуктів на їх основі, посилить імунну систему, нормалізує процеси обміну, а також призводить до норми рівень цукру.

Не можна скидати з рахунків омолоджуючи, антибактеріальні властивості продукту. Тому насіння льону знайшло застосування в косметології. За допомогою відварів покращують стан шкіри, волосся. Роблять косметичні маски, лосьйони і м’які скраби.

Насіння льону – рецепти:

Запор, очищення кишечнику

Для лікування дуже корисно приймати льняну олію по 1 ч. л. вранці, ввечері. При запорі додайте 1 ст. л. олії на 150 г домашнього, несолодкого йогурту. Можна додати до суміші 1 ч. л. бджолиного меду. З’їжте цю суміш перед сном.

Хвороби шлунка (гастрит, виразкова хвороба)

Для усунення болю, зниження запалення слизової, приготуйте настій: насипте в кухоль 1 ст. л. насіння. Налийте 200 мл тільки закипілої м’якої питної води (краще використовувати бутильовану). Накрийте блюдечком, укрийте серветкою. Зачекайте, поки охолоне до прийнятної температури, щоб можна було пити. Процідіть, пийте по ковточку до їжі.

Серцево-судинні захворювання

У цьому випадку насіння використовують для лікування і профілактики захворювань. Приготуємо настій: Спочатку подрібніть в кавомолці 2 ст. л. лляного насіння, щоб вийшов порошок. Тепер насипте в чашку, налийте туди ж 200 мл окропу. Почекайте хвилин десять, після цього процідіть. Пийте весь день по ковточку. Регулярне застосування цього настою знижує ймовірність розвитку тромбозів, зменшує ризик інфаркту, відновлює серцевий ритм при аритмії. Служить профілактикою інших хвороб серця, судин.

Цукровий діабет

При цьому захворюванні спостерігається дефіцит інсуліну. Цей гормон недостатньо виробляється організмом. При регулярному вживанні насіння, масла з льону підсилює дію цієї речовини, покращує стан при діабеті, а також служить засобом профілактики його виникнення.

Лікування болю

Щоб полегшити зубну, ревматичний біль, усунути жовчні, ниркові кольки, нагрійте на сухій сковороді 200 г лляного насіння. Гарячий продукт пересипте в полотняний мішечок, який щільно перетягніть мотузкою. Прикладіть мішечок до хворого місця.


Шкода, протипоказання щодо застосування

semena-ljna-dla-detei-1Як і у будь-якого іншого природного лікувального продукту, у насіння льону існують протипоказання. Щоб насіння не завдали шкоди організму, слід утриматися від їх вживання вагітним, годуючим жінкам.

Не можна використовувати цей продукт при полікістозу яєчників, фіброми матки, а також при ендометриті. Не рекомендується приймати засоби на основі льону чоловікам з ризиком виникнення онкології передміхурової залози. Проносні властивості настоїв, відварів на основі продукту можуть виявитися шкідливими при гострих запаленнях кишечнику.

Щоб насіння льону принесло тільки користь, щоб запобігти можливу шкоду від застосування цього продукту, перед його використанням заручитеся підтримкою лікаря. Якщо немає протипоказань, оцініть корисні властивості насіння, готуйте цілющі препарати, використовуючи представлені рецепти. Будьте здорові!

Ще статті по темі

Back to top button