Краса та здоров'я

Госпіталь переповнений ветеранами та воїнами АТО

Уже 14 років у Чернігові працює обласний госпіталь для ветеранів та інвалідів війни.

Це мало не єдиний лікувально-профілактичний заклад Чернігівщини, в якому витрати на харчування та лікування пацієнтів (55 і 65 гривень на добу, відповідно) перевищують середньообласний показник. І це не дивно, адже в ньому перебувають ті, хто потребує особливої уваги – ветерани та інваліди Другої світової війни, учасники бойових дій в Афганістані та на територіях інших держав. А нині до них додалися ще й захисники Вітчизни, які брали участь в антитерористичної операції. Таким чином, чотири покоління колишніх воїнів (до речі, наймолодшому з пацієнтів госпіталю зараз 25, а найстаршому – 91 рік) користуються послугами тамтешньої лікувально-реабілітаційної бази.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Загалом статистика пролікованих пацієнтів доволі потужна, – стверджує головний лікар закладу Володимир Товчига. – З 2002-го було проліковано більше, ніж 27,5 тисячі ветеранів війни. На 1 січня 2016 року під медичним наглядом перебували майже 53 тисячі ветеранів війни: інвалідів війни – 5 700, учасників бойових дій – 7 500, зокрема 3 200 учасників АТО, учасників війни – майже 33 тисячі та осіб, прирівняних за пільгами, – 6 900 осіб.

– Я вже понад 10 років майже щорічно лікуюся в госпіталі, – говорить ветеран Другої світової, житель Новгород-Сіверського району Володимир Томулець. – Задоволений як лікарями та медичними сестрами, так і тими послугами, що тут надаються. Наприклад, у мене цілий «букет» захворювань – від гіпертонії і до діабету. Впевнений, що тільки завдяки госпіталю я і досі, у свої 90 років, почуваюся порівняно здоровим, адже можу не тільки самостійно себе обслуговувати, а й доглядати свою дружину.

Нині в госпіталі налічується 100 ліжок, які використовуються в повному обсязі, адже на них лежать пацієнти з усіх районів області. І все ж таки основний напрям діяльності закладу – реабілітація. Там не роблять операцій, не лікують складних ран і вогнепальних поранень, інших важких станів. А от фізіотерапія та діагностика у закладі на найвищому рівні, як і фаховий рівень спеціалістів – лікарів, медичних сестер. Цим і пишається керівник закладу:

– Є люди, які працюють уже понад 20, до 30-ти років. Колектив стабільний, плинність кадрів у нас мінімальна, фах достатній, усі лікарі, медичні сестри атестовані, регулярно підвищують свою кваліфікацію. Якби не задовольняла професія чи не знаходили б контакту – була б якась плинність.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хоча обласна влада постійно опікується матеріально-технічним забезпеченням госпіталю та ще й благодійники роблять свій внесок, госпіталь завжди потребує допомоги, – каже Володимир Товчига. – Утім, ми стараємося не допускати до аварійних ситуацій, хоча з останнього більш-менш проведеного ремонту вже минуло понад 10 років. Наскільки можливо, ми це підтримуємо в належному стані. Загалом скаржитися немає на що, працюємо і задоволені тим, що можемо допомогти нашим героям.

Наступного року обласний госпіталь для ветеранів та інвалідів війни святкуватиме своє 15-річчя. Відтак, медики сподіваються, що до цього часу їх заклад набуде ще кращого вигляду.

Ще статті по темі

Back to top button