Краса та здоров'я

В Україні розпочався черговий етап кампанії з вакцинації проти дифтерії та правця

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють: для створення колективного імунітету проти цих загрозливих захворювань необхідно, щоб рівень щеплення дітей та дорослих досяг 95%. Нині ж відсоток охоплення профілактичним щепленням поки доволі низький (65%), що при активності збудників цих інфекційних недуг може спричинити загрозу національній безпеці країни.

Такої ж думки дотримуються і в Національній службі здоров’я, наголошуючи, що протягом минулого і поточного років кількість таких захворювань збільшилася. Щеплення – єдиний дійовий метод профілактики. Тому в регіони відправлено 3 мільйони доз вакцин, окремо для дорослих і дітей.

За словами заступниці головного лікаря Чернігівської обласної дитячої лікарні Людмили Кривець, нині в області в наявності необхідна кількість препаратів для профілактичних щеплень проти дифтерії і правця:

– Це, зокрема, вакцина АДП-М (виробництва Індія) з вмістом ослабленого анатоксину (антигену). Для того, щоб зробити щеплення проти дифтерії (до речі, цілком безкоштовно), необхідно звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта. За дотриманням графіка щеплень ретельно слідкують і педіатри, адже дітям вакцинація здійснюється у віці 2, 4, 6 місяців, а ревакцинацію проводять у 18 місячному віці.

Особливу увагу щодо вакцинації проти дифтерії слід приділити дорослим, яким вакцина повинна вводитися кожні 10 років. Саме стільки триває імунітет від попереднього проведення щеплення. Вакцинуйтеся проти дифтерії і не наражайте на небезпеку себе і свої близьких.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ розпочинає кампанію з вакцинації від дифтерії та правця “Вакциновані – значить захищені”

Довідково: дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який зменшує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, часто несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Внаслідок дифтерії може виникнути блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button