Краса та здоров'я

Вітрянка: як вилікувати дитячу хворобу

Холодна пора року якнайкраще сприяє розвитку та поширенню вірусу з красивою назвою варицелла зостер, що викликає таке захворювання, як вітряна віспа, яку в народі називають простіше – «вітрянкою».

Здебільшого хвороба вражає дітей до 14-15 років. Вони, перехворівши, на все життя отримують стійкий імунітет і можуть не боятися повернення недуги.

«Зазвичай ми часто діагностуємо це захворювання, – зазначає завідувач інфекційно-боксованого приймально-діагностичного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні Василь Красненко.

— Утім, більшість таких дітей не потребує стаціонарної допомоги, на наші ліжка направляємо тільки тих, хто хворіє вже тривалий час і має ускладнення з боку імунної та дихальної систем.

Загалом для профілактики вітрянки у дітей застосовується вакцина, що містить ослаблений вірус. Відтак, не буває таких років, щоб ми не лікували по 10-15 дітей на рік із вітрянкою в нашому стаціонарі».

Утім, бувають випадки, коли збудник потрапляє до організму дорослої людини, викликаючи у неї герпетичні прояви – невеличкі пухлинні утворення на різних ділянках шкіри, висипання, почервоніння та свербіж.

Трапляються й гірші ситуації – якщо доросла людина не має резистентності до збудника, тобто не хворіла на вітрянку у дитинстві, тоді з’являється ймовірність захворіти будь-коли. І якщо дитина легко переносить захворювання, то чоловіки та жінки – значно важче.

«Щороку до нас звертається близько десяти дорослих із симптомами вітряної віспи, – стверджує головний інфекціоніст управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана Ворона.

— Більшість потребує стаціонарного лікування. Саме днями я оглядала жителя Чернігова, який захворів на вітрянку через своїх двох хворих дітей. Повинна сказати, що у дорослих перебіг хвороби довший довше і характеризується більш рясними висипаннями, свербежем, температура може підніматися до 40 градусів, з’являється біль при ковтанні, гнійникові утворення.

Головним симптомом вітряної віспи у дорослих є висипання практично по всьому тілу. З часом вони перетворюються на пухирі, що наповнюються рідиною. Ці бульбашки постійно сверблять, і якщо не стримувати себе і розчісувати ці водянисті утворення, то на їхньому місці залишаються рубці».

На жаль, збудник захворювання залишається в організмі дорослої людини назавжди, і через стреси та ослаблення організму в результаті хронічних захворювань може знову вдаватися взнаки, але вже у вигляді оперізуючого лишаю.

Тому, аби не захворіти, дорослим слід дотримуватися деяких правил, що підійдуть і для профілактики інших вірусних захворювань:

– восени та весною слід зміцнювати імунітет, вживаючи овочі та фрукти, багаті на вітаміни, особливо такі, як А, В, С і Е;

– легкі фізичні вправи вранці та ввечері;

– частіше бувати на свіжому повітрі та уникати скупчення людей;

– відмовитися від вживання алкоголю та тютюну;

– вчитися правильно реагувати на будь-які стресові ситуації.

Якщо ж у людини з’явилися симптоми вітрянки вдома, її слід ізолювати в окрему кімнату та викликати лікаря. І пам’ятайте – в жодному разі не слід вдаватися до самолікування, адже воно може погіршити стан хворого.

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button