Краса та здоров'я

Всесвітній день здoрoвoгo харчування

Здорове, правильне харчування є одним із найбільш значущих аспектів способу життя людини та факторів її здоров’я. Давня мудрість запевняє: «Ми є те, що ми їмо». Їжа є одним із найважливіших чинників довкілля, що впливає на стан здоров’я, працездатність, розумовий і фізичний розвиток, а також на тривалість життя людини. Стабільний настрій, висока розумова і фізична працездатність, повноцінний сон, гармонійна фігура і хороша шкіра – результат правильного харчування!

Про це ЧЕline повідомили в Державній установі Чернігівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я.

За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушення обміну речовин. На жаль, сьогодні ця проблема стала головним викликом для системи охорони здоров’я в Україні. Діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86 % смертей українських громадян.

Здорове харчування – це ні що інше, як збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових біоактивних речовинах. Усе наше життя підпорядковується певним законам. Харчування – невід’ємна частина нашого життя, а отже, цілком природно, що існують закони, які регулюють правильне харчування.

Перший закон здорового харчування – це Закон відповідності калорійності їжі, споживаної людиною, кількості енергії, що витрачається на підтримку життєдіяльності. По суті це означає ось що: скільки спожив, стільки й витратив. Інакше, якщо калорійність їжі буде вищою, ніж потрібно людині для здійснення фізіологічних і біологічних процесів, то це призведе до збільшення ваги (відкладання жирової тканини), якщо навпаки – то до схуднення (організм бере відсутнє із «запасників»). Перший закон здорового харчування нерозривно пов’язаний із поняттям калорійності. Найкалорійнішими є продукти, що містять жири. Але це не означає, що треба відмовлятися від них. Жири необхідні нам для будівництва мембран клітин. Кожному прихильникові здорового способу життя необхідно знати добову норму калорій і співвідношення білків, жирів і вуглеводів.

Добова норма білків, жирів і вуглеводів:

— Жири – 20-30%

— Вуглеводи – не більше 50%

— Білки – 20-30%

Добова калорійність продуктів :

— 1 г жирів виділяє 9,3 ккал

— 1 г вуглеводів і 1 г білків – по 4,1 ккал.

Зрозуміло, що добове споживання калорій залежить від віку, статі та занять, тому воно різне, і має приблизно такий вигляд:

— Вагітним жінкам для нормального харчування потрібно близько 3 200 ккал на добу;

— Годуючим матерям – 3 500 ккал;

— Жінкам, які займаються розумовою працею, а так само студенткам – 2 800ккал;

— Чоловікам, які займаються розумовою працею, а так само студентам – 3 300ккал;

— Жінкам, які займаються професійним спортом, – до 4 000 ккал;

— Чоловікам-спортсменам – до 5 000 ккал.

Другий закон здорового і правильного харчування – Закон відповідності хімічного складу добового раціону людини її потребам у харчових і біоактивних речовинах.

Наш організм не може самостійно виробляти вітаміни та мінеральні речовини, хоча вони необхідні. Саме тому в раціон харчування необхідно вносити різноманітні овочі і фрукти, зернові і молочні продукти та продукти рослинного походження, як джерела вітамінів і мінеральних речовин. Це можна описати десятьма правилами.

Десять правил здорового харчування:

  1. Візьміть за правило їсти більше овочів і фруктів. Водночас овочів має бути більше, ніж фруктів, оскільки фрукти містять велику кількість сахарози. Знижена кількість сахарози міститься в апельсинах, ананасах і грейпфрутах. Їх можна їсти в необмеженій кількості.
  2. Відмовтеся від випічки, особливо свіжої, скоротіть кількість солодкого. Вибираючи торти, зупиніться на варіанті з пониженим вмістом жирів і без масляних кремів.
  3. Візьміть за правило їсти вранці кашу та пийте до 2-х літрів води на день. Найкраще для здорового харчування підійде мінеральна негазована вода. Вона поліпшить процеси травлення і дуже корисна для шкіри.
  4. Викресліть зі свого раціону харчування алкоголь. Це не тільки висококалорійний продукт, він ще й тягне за собою вживання величезної кількості закуски.
  5. Замінюйте одні продукти схожими за калорійністю, але менш шкідливими. Наприклад, вершки – нежирним йогуртом, цукор – медом, цукерки – сухофруктами.
  6. Візьміть за правило ходити в магазин на ситий шлунок і читати на упаковках калорійність продуктів, які купуєте.
  7. Урізноманітніть своє харчування, винаходьте нові страви, не ставайте рабом одних і тих самих продуктів, від цього погіршується самопочуття і настрій.
  8. Зрідка дозволяйте собі трохи солодкого і мучного – того, що принесе вам більше задоволення. Заохочуйте себе за завзятість і силу волі, інакше здоровий спосіб життя і здорове харчування вам швидко набриднуть.
  9. Не їжте після 18-19 години, а вечерю зробіть легкою. Це найголовніше правило для здорового способу життя та підтримки оптимальної ваги.
  10. Радійте життю і менше нервуйте. Слухайте приємну музику і зустрічайтеся з приємними вам людьми.

Здорове харчування захищає людину від багатьох хвороб, зміцнює імунітет до деяких хвороботворних чинників, підтримує на стабільному рівні масу тіла. Іншими словами, дозволяє множити і примножувати здоров’я.

Правильно харчуйтеся і будьте здорові!

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button