Краса та здоров'яНовиниСуспільство (відео)

Як чернігівцям убезпечити себе від інсульту: про групи ризиків та алгоритм дії (Відео)

Інсульт – друга за частотою причина смерті в усьому світі, зокрема і в Україні. Це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Є два різновиди інсульту: геморагічний, що спричинений розривом мозкової артерії, та ішемічний, коли артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується. Найчастіше інсульт є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на тлі різкого підвищення артеріального тиску.

«Перш за все, це артеріальна гіпертензія або підвищений тиск, він напряму впливає на судини, і, відповідно, все це призводить до інсультів. Також аневризми, цукровий діабет, ожиріння та порушення згортання крові – все це також призводить до інсультів. Але на 80 відсотків цьому можна запобігти, якщо регулювати або уникати таких ризиків, як підвищений тиск. Вчасно її виявити і адекватно та своєчасно постійно коригувати це лікарськими засобами», — Олександр Чепурний, генеральний директор ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ».

Також велику групу ризику становлять люди з наявністю шкідливих звичок.

«Дехто говорить про те, що вживання алкоголю «промиває» судини. То хочу зазначити, що це помилкова думка, а безпечних доз алкоголю немає. Будь-яка доза несе шкідливий вплив на організм і жодної профілактики тут немає, є тільки проблеми. Відмовтеся сьогодні і назавжди від вживання тютюнових виробів – це чинник №1, який сприяє звуженню судин», — Олександр Чепурний, генеральний директор ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ».

Тож аби не стати жертвою підступної хвороби, необхідно насамперед відмовитися від шкідливих звичок, контролювати артеріальний тиск і стежити за своєю вагою. Обов’язково дотримуватися правильного харчування та достатньої фізичної активності.

«Також у нинішній воєнний час наш психологічний стан тільки поглиблює проблематику інсультів. Тому що на тлі підвищених стресів, постійних тривог працюють певні моменти парасимпатичної нервової системи, які звужують судини і сприяють виникненню саме таких гострих станів», — Олександр Чепурний, генеральний директор ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ».

Тому намагайтесь дбати про психологічну рівновагу та не забувайте про повноцінний сон. Але якщо ви спостерігаєте в себе або навколишніх такі симптоми, як порушення мовлення, асиметрія обличчя, несподіване запаморочення, інтенсивний головний біль, неможливість підняти обидві руки вгору, одразу викликайте екстрену допомогу!

«Згідно зі статистичними даними, якщо медична допомога надається в перші чотири з половиною години від виявлення перших симптомів інсульту, то на 80% є вірогідність того, що не буде тяжких наслідків, інвалідності та, тим паче, летальних випадків», — Олександр Чепурний, генеральний директор ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ».

До приїзду медиків необхідно влаштувати постраждалого в горизонтальне положення, підвести голову та плечі. Якщо дихання немає, розпочати серцево-легеневу реанімацію. Пам’ятайте, ваша увага й обізнаність можуть допомогти врятувати життя!

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button