Краса та здоров'я

Як не захворіти на грип і які вакцини вибрати для щеплення: поради чернігівського лікаря

Щороку в сезон холодів люди хворіють на грип. Для багатьох це не минає безслідно, адже хвороба страшна насамперед серйозними ускладненнями, які може спровокувати. Це гайморити, отити, пневмонії, бронхіти тощо.  

Щорічна вакцинація – найкраща профілактика грипу, адже вакцина захищає від усіх актуальних штамів. Окрім того, вакцина гарантує захист усередині суспільства. Вакцинацієюлюди захищають не лише себе, а й навколишніх, які не можуть із тих або інших причин отримати щеплення: це явище називають формуванням колективного імунітету.

Найкращий час для щеплення — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна й упродовж всього сезону. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику (людей із хронічними хворобами та осіб, які контактують із великою кількістю людей), оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Усе про грип і про те, як від нього убезпечитися, – в інтерв’ю з Олександром Бобирем, лікарем-епідеміологом ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Пане Олександре, чому від грипу треба вакцинуватисящороку?

Найбільша проблема, пов’язана з грипом, – його постійна мутація. У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу Всесвітня організація охорони здоров’я таКонсультативний комітет із вакцин і супутніх біологічних продуктів щороку оновлюють свої рекомендації стосовно складу вакцини.

Кожен штам має своє ім’я, залежно від білка та ферменту, який несе вірус, а також від місця та року, коли він був уперше знайдений.

Для вакцин проти грипу для сезону грипу 2022/2023 вакцини розроблено з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції у Північній півкулі таких штамів:

вірус, подібний до A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;  

вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2);  

вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);  

вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Зазвичай вакцини від грипу містять три або чотири штами вірусу, що, ймовірніше, циркулюватиме впродовж відповідного сезону. Таким чином висока мінливість вірусу дозволяє «обманювати» імунну систему та багаторазово потрапляти в організм, спричиняючи хворобу. Проте ми маємо пожиттєвийімунітет до тих штамів, якими перехворіли або від яких отримали вакцину, тому це настільки важливо. 

Які вакцини використовуються для щеплення від грипу?

На сьогодні найпоширенішими є два типи вакцин: ДжісіФлю (Green Cross Corporation, Південна Корея) та ВаксігрипТетра (Sanofi Pasteur, Франція).

Взагалі якість вакцин, які ввозять до України, перевіряє Держлікслужба та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна і податки: громади Чернігівщини – про наповнення бюджетів

Чи є протипоказання до вакцинації проти грипу?

Так, існує перелік особливостей вакцинації за різних клінічних станів.

Протипоказами до вакцинації є:

наявність в анамнезі важкої алергічної реакції (анафілаксії) на попередню дозу вакцини;

гостра хвороба на момент введення вакцини.

У разі наступних випадків вакцинація здійснюється з певними особливостями, згідно з календарем щеплень і рекомендацій лікаря:

алергічні реакції на компоненти вакцини (яєчний білок, желатин, лактоза, дріжджі, латекс);

вакцинація після проведення хірургічних втручань;

проведення імуносупресивної терапії;

злоякісне утворення та курс хіміотерапії, трансплантація органів, хірургічне втручання;

вагітність (є протипоказанням до проведення вакцинації лишеживими вакцинами);

низька вага щойно народженого;

тяжке порушення згортання крові;

вакцинація осіб з первинним імунодефіцитом;

ВІЛ-інфікування.

Встановити наявність протипоказів допоможе лікар. Перед проведенням вакцинації обов’язковим є огляд лікаря. 

У чому особливість проведення щеплення від грипу?

Поговоримо про те, скільки доз вакцини від грипу треба робити. Дітям до 9 років, які не отримували щеплення від грипу раніше – 2 дози з інтервалом у 4 тижні. Усім іншим пацієнтам – 1 дозу щороку. Після щеплення імунітет до захворювання формується протягом 2-3 тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто платити дітям за хороші оцінки: пояснення чернігівського психолога

Можливі побічні реакції від вакцинації проти грипу?

Сучасні вакцини – безпечні та проходять багатоетапну перевірку, перш ніж потрапити в медичні заклади. Тому не варто хвилюватися про те, що щеплення може нашкодити організму.

Після проведення вакцинації можливі певні реакції, які вважаються нормою: набряк і почервоніння в місці ін’єкції, головний біль, підвищена втомлюваність. 

Рідше вакцина проти грипу може зумовити алергічні реакції. Проте такий ризик є помірним і тимчасовим, порівняно з серйозними наслідками, які може спричинити щорічна епідемія грипу.

Чи є якісь дієві лікарські рекомендації, як не захворіти на грип?

Найбільш надійний спосіб захиститися від грипу — це, звісно ж, щеплення. Але додатково в сезон захворюваності варто дотримуватися певних рекомендацій:

уникайте великого скупчення людей; регулярно мийте руки; не торкайтеся руками рота, очей і носа; регулярно провітрюйте квартиру та проводьте вологе прибирання; дбайте про імунітет: пийте достатньо води, вживайте корисні продукти, дотримуйтеся режиму відпочинку; за наявності симптомів респіраторного захворювання обов’язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем.

Ще статті по темі

Back to top button