Краса та здоров'я

Як захиститися від туберкульозу: поради фахівців

Час від часу в інформаційному просторі з’являються повідомлення про захворювання на туберкульоз. Буквально вчора з власних джерел ЧЕline стало відомо, що у ЗОШ №35, що на Масанах, виявлено випадок туберкульозу. Тож далі про те, як залишитися здоровим у такій ситуації й узагалі убезпечитися від підступної хвороби. Відповіді – у фахових порадах від медиків.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу. Заведено вважати, що це хвороба легень, але насправді туберкульозом можуть уражатися практично всі органи людини (тому розрізняють легеневий і позалегеневий туберкульоз).

З 1995 року в Україні триває епідемія туберкульозу. Попри всі докладені зусилля, досі не вдалося зупинити цю небезпечну хворобу. Більше того, зараз поширення набула хіміорезистентна форма туберкульозу, що важко піддається лікуванню.

Як передається туберкульоз

Основний шлях передачі – аерогенний (тобто через повітря, повітряно-крапельний). Інші шляхи – харчовий і контактний – менш поширені. Внутрішньоутробне зараження є дуже рідкісним.

На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні такий, що кожен житель країни неодноразово контактує з хворими: в громадському транспорті, магазинах чи кафе, навіть не підозрюючи про це.

Фахівці виокремлюють такі групи ризику захворювання:

– соціальна – особи без постійного місця проживання, в’язні, пацієнти наркологічних та психіатричних установ, трудові мігранти;

– медична – особи з професійними захворюваннями легенів, хворі на цукровий діабет, ВІЛ-інфіковані, особи, які отримують імуносупресивну або променеву терапію;

– особи, які контактують із хворими на туберкульоз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом виявлення туберкульозу у виховательки

Симптоми хвороби

На жаль, специфічних симптомів для туберкульозу немає, лікарі орієнтуються на сукупність симптомів, особливо звертаючи увагу на обставини, що передували їхньому виникненню (можливий контакт із хворим на туберкульоз, супутні хвороби, несприятливі чинники-стреси, недоїдання тощо). Імовірний також рецидив туберкульозу в тих, хто вже від нього вилікувався.

Про туберкульоз можуть свідчити такі ознаки, як втрата маси тіла, погіршення апетиту, задишка, кашель із виділеннями мокроти або кровохаркання, біль у грудях, підвищена температура тіла, нічна пітливість, швидка стомлюваність. У разі наявності одного чи кількох симптомів слід звернутись до лікаря.

У 90% людей туберкульоз уражає легені. Розрізняють заразну форму туберкульозу легень – «відкриту» і незаразну – «закриту». «Відкрита» форма захворювання характеризується тим, що людина виділяє з харкотинням у довкілля мікобактерії туберкульозу, у разі «закритої» форми у виділеннях їх немає.

Як діагностують і лікують туберкульоз

Для виявлення туберкульозу проводять рентгенологічне обстеження грудної клітки (флюорографію) й аналіз мокротиння на наявність у ньому мікобактерій туберкульозу, дітям – туберкулінову пробу (реакцію Манту).

За умови своєчасного звернення по медичну допомогу та вчасної діагностики туберкульозного процесу люди, які захворіли на туберкульоз уперше, зазвичай виліковуються.

Як захистити себе від зараження

Щоб не захворіти, слід повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, вести здоровий спосіб життя, своєчасно проходити щеплення (БЦЖ). Оберігати себе від ВІЛ-інфекції, уникати випадкових статевих стосунків, користуватися презервативом (ризик захворіти на туберкульоз у ВІЛ-інфікованих у 20-30 разів вищий, ніж у здорових осіб).

У побуті важливо регулярно провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання, ретельно мити харчі.

Також варто пам’ятати: що раніше виявлене захворювання, то більше шансів на повне одужання за умови ефективного лікування.

Ще статті по темі

Back to top button