Краса та здоров'я

Яка ситуація з гепатитом А на Чернігівщині

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України з посиланням на інформацію Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб у місті зафіксовано спалах захворювання на гепатит А («хворобу Боткіна») – (посилання).

У свою чергу заступник генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Артем Ярошенко зазначив: випадки цього захворювання майже щороку фіксуються і на Чернігівщині. Так, за 9 місяців нинішнього року в області зареєстровано сім випадків хвороби (п’ять – у Чернігові й по одному – у Варвинській та Ічнянській ТГ).

Про це повідомляють у ДУ Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

«Утім, у різний час спостерігалися й підйоми захворюваності на гепатит А, – наголосив Артем Ярошенко. – Останній із них у 2019 році, коли понад 30 учнів захворіли у Чернігівській ЗОШ №7. Згідно з розслідуванням, ці випадки пов’язані зі співробітниками тамтешнього харчоблоку.
Загалом гепатит А поширюється через воду, в якій збудник хвороби може зберігатися тривалий час, зумовлює швидке розповсюдження недуги.

Крім того, факторами передачі інфекції можуть слугувати продукти харчування, предмети побуту. Тому недарма вірусний гепатит А вважається «хворобою брудних рук». У людини, яка перехворіла, зберігається нетривалий імунітет, тобто на цю недугу можна хворіти неодноразово. У разі несвоєчасного виявлення захворювання та неадекватного лікування організм людини може неабияк страждати від, зокрема, збільшення печінки та загальної інтоксикації. Відтак профілактичні заходи нескладні. Це дотримання особистої гігієни, вживання кип’яченої води, ретельне миття овочів та фруктів».

Також Артем Ярошенко зауважив: вірусологічна лабораторія ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у своєму арсеналі має все необхідне для ефективного виявлення збудника захворювання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button